Gökhan Erzincanlı

Küçük bir atölyede başlayan serüven, 3 bin 500 metrekarelik dökümhanede üretim ile devam ediyor.

KOSGEB’in Girişimcilik desteği ile işletmesini kurdu, KOBİGEL- KOBİ Gelişim Destek Programı ile üretim süreçlerini geliştirdi.

KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği ile 2011 yılında Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 70 metrekarelik bir atölyede döküm işine başlayan girişimci Gökhan Erzincanlı, bugün 3 bin 500 metrekarelik bir tesiste başta uzay ve havacılık sanayisi olmak üzere birçok sektörde hassas döküm metodu ile parça üretimi yapıyor.

KOSGEB’in maddi desteğinden ziyade manevi desteği ile devletinin yanında olduğunu hissettirdiğini belirten Mecatech Metal işletme yetkilisi Gökhan Erzincanlı; “KOSGEB, ilerlediğim yolda hedeflerime daha kısa sürede ulaşmama imkân sağladı.” ifadelerini kullandı.

KOSGEB desteği ile işletmesini kuran ve işletmesini gelişim sürecine de KOSGEB destekleri ile devam eden girişimci Gökhan Erzincanlı, KOSGEB Dergisi ekibinin sorularını yanıtladı:

İşletmenizin Kuruluşu Nasıl Oldu?

Mecatech Metal, KOSGEB’ in ''Yeni Girişimci Destek Programı'' ile 2011 yılının Kasım ayında Kocaeli Gebze’de 70 metrekarelik bir atölyede kurdum.

Kurulduğu günden beri hızla büyüyen firmamız bugün 2 bin 500 metrekaresi kapalı, bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 3 Bin 500 metrekare kendi üretim tesisinde faaliyetlerine devam ediyor. Nitelikli ve tecrübeli kadrosu ile başta uzay ve havacılık sanayi olmak üzere endüstri ve sanayinin ihtiyaç duyduğu birçok parçayı hassas döküm metodu ile sertifikalı olarak üretiyoruz.

Faaliyetleriniz Hakkında Kısaca Bilgi Verir Misiniz?

Hassas döküm yöntemi ile kalite standartları çerçevesinde başta nikel bazlı süper alaşımlar, kobalt bazlı alaşımlar olmak üzere; çelik, paslanmaz çelik, alüminyum ve alaşımları, bakır ve alaşımlarını geometrik sınırlama olmaksızın analizli olarak dökebilmekteyiz. Üretim, sipariş aşamasından, teslim aşamasına kadar belirli bir süreçten geçer bu süreçten kısaca bahsetmek gerekirse;

1 - Mum Enjeksiyon ve Salkım Oluşturma

Seri üretim aşamasına gelen modelin hacim (mum) kalıbına önceden üretim parametleri belirlenmiş belirli bir sıcaklık ve basınçta mum enjeksiyonu yapılır. Kalıptan alınan mum master modeller çapak vs. temizlenerek yine mumdan oluşturulmuş bir ağaca dizilirek salkım adı verilen ağaç oluşturulur.

2 - Seramik Kaplama

Salkım adı verilen mum modeller belirli yoğunlukta hazırlanan zirkon esaslı seramik çamuruna daldırılarak etrafı çamur ile kaplanır. Bu işlem dökülecek malzemenin alaşım ve geometrisine bağlı olarak belirli bir kaplama kalınlığına ulaşana dek devam edilir.

3 - Otoklav

İstenilen kaplama kalınlığına ulaşan seramik kaplı mum salkımları seramik kalıp oluşturabilmek için seramik kaplı salkımlara otoklav adı verilen buhar kazanında belirli bir sıcaklık ve basınçta buhar verilerek mum ayrıştırılarak seramik kalıplar elde edilir.

4 - Ergitme ve Döküm

Oluşturulan seramik kalıplar sinter fırınında belli bir süre yüksek sıcaklılarda sinterlenir ve döküme hazır hale getirilir. Seramik kalıplar fırında sinterleme süresi içerisinde dökümü yapılacak alaşım indüksiyon ocağında ergitme işlemi yapılır. Bu aşamada seramik kalıplar fırından çıkarılarak içerisine ergimiş metalin dökümü yapılır ve soğumaya bırakılır.

5 - Kesme ve Taşlama

Dökümü yapılan salkımlar soğuduktan sonra seramik kalıp kırılır ve kumlama işlemine tabi tutulur. Daha sonra metale dönüşen modeller yolluk yerlerinden kesilerek salkımdan uzaklaştırılır. Modellerin üzerindeki kesme izleri zımpara işlemine tabi tutularak üzerinde kalan çapak vs. alınır.

6 - Kontrol ve Sevk

Zımparalama işlemi yapılan parçalar gerekli ölçüsel kontrolleri yapılarak sevkiyata hazır hale getirilir. Müşterilerin önceden belirlemiş olduğu paketleme dikkate alınarak işlem yapılır ve parçalar sevk edilir.

Ürettiğiniz Ürünler Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

Genel olarak müşteri istek ve beklentileri doğrultusunda dökülecek malzemenin geometrisine ve alaşımına bağlı olarak 1 gr’dan 50 kg’a kadar yekpare parça dökebilen firmamızın başlıca hizmet verdiği sektörlerden örnek vermek gerekirse; uzay ve havacılık, tekstil, tarım, otomotiv, vana ve pompa, elektrik elektronik, gıda sektörleridir.

 Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazarlarınız Nasıl? Satışlarınız Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

Şuan yurt içi piyasasına hizmet veriyoruz fakat genel olarak dökümünü yaptığımız paçalarımız montajlı olarak ya da yedek parça olarak yurt dışına da gönderilmektedir. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını tamamlayan firmamız için 2020 yılının başında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgemizi almış bulunacağız. Aynı zamanda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı belgelerini almak içinde çalışmalarımız devam etmektedir.

Amacımız doğrudan yurt dışı müşterilere üretim yapmaktır. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz proje ile KOSGEB’in ‘’Yurt Dışı Pazar Destek Programı” desteğinden faydalanarak doğrudan yurt dışı müşterilerine üretim yapan bir işletme haline gelerek ihracat potansiyeli olan firmamızı hak ettiği yere taşımak istiyoruz.

 Almış Olduğunuz KOSGEB Destekleri Nelerdir? Bu Destekler İşletmenize Ne Gibi Katkılar Sağladı?

Ticari faaliyetine KOSGEB’in Girişimcilik Desteği ile başlayan firmamız, KOBİGEL Desteği ile de kalite laboratuvarını kurmuştur. Nitelikli Eleman Desteği ile mühendislik kadrosunu güçlendiren firmamız Ar-Ge çalışmaları ile ülke ekonomisine katma değer yaratan projeler üretmeye devam edecektir.

Projeleriniz Hakkında Kısaca Bilgi Verir Misiniz? KOSGEB’den Almış Olduğunuz Desteklerin Etkilerinden Bahseder Misiniz?

Açıkça belirtmeliyim ki hemen hemen her girişimci gibi başladığım ilk dönemlerde hem makine ve teçhizat yatırımı, hem de işletme giderleri bakımından maddi açıdan çok sıkıntı yaşamama rağmen KOSGEB’in maddi desteğinden ziyade manevi desteği ile projeme inanıp devletimin yanımda olması ve bana destek verdiği duygusunu hissetmem, ilerlediğim yolda hedeflerime daha kısa sürede ulaşmama imkan sağladı.  Ayrıca; iş planı dosyasını hazırlama aşamasında öngöremediğim ya da önemsemediğim riskleri dikkate almamı, stratejik yol haritasını hazırlarken de pek alışık olmadığımız ileriye dönük uzun vadeli gerçekçi  planlar yapmamı sağladı.

Girişimcilere ve Girişimci Adaylarına Tavsiyelerinizi Alabilir Miyiz?

Buradan öncelikle iş hayatının başında olan gençlere ve diğer iş arkadaşlarıma yapacakları iş yahut verecekleri hizmet ne olursa olsun hedeflerine ulaşabilmek adına, çıktıkları ve inandıkları bu yolda hayallerinden vazgeçmemeleridir.

Uzman oldukları veya tecrübe kazandıkları alanlarda ilerlemeli ve inandıkları bu yolda önlerine çıkabilecek olan her türlü engelde de pes etmeden devam edebilmelidirler.

Sizler inandığınız yolda yürümeye devam ettiğiniz sürece, fark edeceksiniz ki arkanızda bir çığ gibi büyüyen inançlı insan topluluğu oluşacaktır. Unutmayın, bu topluluk sizinle oluştu ve sizinle büyümeye devam edecektir.

 

Hazırlayan: Şemol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2019

Galeri