"Yardım Kuruluşu veya Banka Değiliz"
Tarih: 25 Aralık 2019

KOSGEB destekleri ve girişimcilik konularında üniversite öğrencilere bilgiler veren KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt, “Yanlış bir anlaşılma var. Bizi bir yardım kuruluşu veya banka olarak gören bir anlayış var. Biz yardım kuruluşu veya banka değiliz. Biz, KOBİ’lerin özellikle katma değerli projelerini daha fazla destekleyerek, ekonomiye ivme kazandırmaları için kurulmuş bir kurumuz.” dedi.

3 Başarı Hikayesi

KOSGEB Başkanı Uzkurt, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Tuğrul Naci Çubukçu salonunda düzenlenen “KOSGEB Girişimcilik ve Ar-Ge Destekleri” başlıklı toplantıda konuştu. Toplantıda, KOSGEB destekleriyle kurulan 3 işletmenin yöneticileri de hazır bulundu. Moralabs Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Kamer Kemerkaya, İnovista Şirketinin Sahibi Onur Aydın ile Onse Şirket Yöneticisi Onur Başkokur, kuruluş hikayelerini öğrencilerle paylaştı.

Yoğun Katılım

Toplantıya Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Güzel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sunay İl, İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Güney, Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahtışen Kavak katıldı. Hacettepe Üniversitesi’nin Pazarlama Anabilim Dalı ve Üretim Yönetimi Anabilim Dalı Hocaları Doç. Dr. Canan Eryiğit, Doç. Dr. Öznur Özkan Tektaş, Doç. Dr. Pınar Başgöze, Doç. Dr. Beyza Gültekin, Doç. Dr. Mine Ömürgönülşen, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Çekiç, Dr. Öğr. Üyesi Niray Tunçel, üniversite öğrencileriyle birlikte toplantıyı takip etti.

Kendi İşinizin Patronu Nasıl Olabilirsiniz?

Toplantının başında bir açılış konuşması yapan Uzkurt, “Burada kurumumuzu ayrıntılı olarak anlatmak yerine dün sizin gibi bu sıralarda okuyan daha sonra mezun olup KOSGEB destekleriyle çok önemli iş insanı olan, firma kuran, uluslararası pazarlara açılan arkadaşlarla bu sunumu gerçekleştirmek istiyorum. Yarın sizler de mezun olduğunuzda KOSGEB ile tanışıp verdiği desteklerle kendi işinizin patronu nasıl olabilirsiniz, bunu konuşacağız.” dedi.

Operasyonel Bir Kuruluş

Uzkurt, gençlere KOSGEB hakkında ne tür bilgilere sahip olduklarını sorduktan sonra KOSGEB’in operasyonel bir kuruluş olduğunu, girişimcileri ve KOBİ’leri desteklediğini söyledi. Göreve gelmesinin ardından kurumu yeniden yapılandırmak için harekete geçtiklerini kaydeden Uzkurt, “İthal ettiğimiz ürünleri yerli üretecek KOBİ’leri teşvik edelim, iç pazara değil dış pazara da destek olalım’ dedik. Teknoloji düzeyi yüksek KOBİ’lerin projelerini daha çok destekleyelim istedik. Yanlış bir anlaşılma var. Bizi bir yardım kuruluşu veya banka olarak gören bir anlayış var. Biz yardım kuruluşu veya banka değiliz. Biz, KOBİ’lerin özellikle katma değerli projelerini daha fazla destekleyerek, ekonomiye ivme kazandırmaları için kurulmuş bir kurumuz.” diye konuştu.

Doğru Adrese Doğru Miktarda Destek

Uzkurt, KOSGEB’in çalışmaları hakkında bilgi verirken, İşletme Değerlendirme Raporu ile işletmelere karne verdiklerini ifade etti. “Doğru adrese doğru miktarda destek” vermek için bu çalışmanın önemli olduğuna işaret eden Uzkurt, Akredite KOBİ danışmanlık sistemini getirmek için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Uzkurt, daha sonra sözü KOSGEB ile kurulmuş işletmelerin yöneticilerine verdi.

En İyi Vizyon KOSGEB’de

Moralabs Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Kamer Kemerkaya, elektrik elektronik mühendisi olduğunu kaydederek, “Girişimci olmak gibi bir fikrim yoktu. Oyun yazılımı yapmak istiyordum. KOSGEB’ten aldığım eğitimde neler yapmanız gerektiğini çok güzel anlatıldı. Oyun sektörünün katma değeri inanılmaz yüksek. İyi bir marka yarattığınız zaman en üst seviyedesiniz. KOSGEB’ten Girişimcilik ve Ar-Ge desteği aldık. Yurt Dışı Pazar Desteğine başvurduk. Çalıştığımız kurumlar arasında en iyi vizyona sahip bir kurum KOSGEB. ‘Ben san nasıl yardım edebilirim’i hissettiriyorlar size. 30 bin liralık bir destekle başladık. Şu an şirketimizin değeri bir milyon dolar civarında.” dedi.

KOSGEB’i İkna Etmek

İnovista Şirketinin Sahibi Onur Aydın, endüstri mühendisi olduğunu anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: İnovista firmasının kurucusuyum. KOSGEB’den 300 bin TL destek aldık. Her bir kuruşuyla yüzde yüz verimle çalışıyoruz. Aktif karbon üretiyoruz.  Aktif karbonla 2009’da eve bir filtreli sürahi aldığımda tanıştım. Sonra hayatın birçok alanında aktif karbonun kullanıldığını gördüm. KOSGEB’in internet sitesine girdim. Net bir şekilde destekler belli. Ar-Ge İnovasyon desteğine başvurdum. KOSGEB’den destek almak demek aslında KOSGEB’i ikna etmek demek. Hesap soran bir kurum ama bunu kibarca yapıyor. Bitkisel atıklardan aktif karbon üretiyoruz.”

Bahar Şenliklerinden Savunma Sanayisine

Onse Şirket Yöneticisi Onur Başkokur, üniversite yıllarında ünlü sanatçıların konserlerinin organizasyon işlerini yaptığını anlatarak, “Üniversite son sınıfta KOSGEB ile tanıştım. Fuar desteği aldık yüzde 50 olarak. Sonra büyük binalara vana satmaya başladım. ‘Vana ceketi diye bir ürün var. Bunu az firma yapıyor.’ dediler. 2005 yılında 2 bin 200 TL sermaye ile iki ortaklı bir firma kurduk. KOSGEB’den Genel Destek Programı’na başvurduk. Desteğimizi aldık. Şimdi şirketimiz savunma sanayisine girdi. Yanmaz kumaş üretiyoruz. ROKETSAN ile ortak projeler geliştirmeye başladık. Bahar şenliklerinden savunma sanayisine geçtik.” diye konuştu.

KOSGEB e-Akademi

Konuşmaların ardından Uzkurt, üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Uzkurt, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini elektronik ortama taşıdıklarına değinerek, yeni dönemde tüm eğitimlerin KOSGEB e-Akademi üzerinde verileceğini söyledi. Uzkurt, öğrencilere seslenerek, “Bu salonda bulunan arkadaşlarımızdan da KOSGEB desteğiyle yeni girişimciler ve yeni Start-up’lar çıkarmak istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı. Soru-cevap bölümünün ardından Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahtışen Kavak, Başkan Uzkurt’a bir plaket verdi. Program, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2019