KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt TRT Radyo1’de canlı olarak yayınlanan “Üreten Türkiye” programında, Elazığ ve Malatya’daki depremde hasar gören KOBİ’ler için KOSGEB desteklerini anlattı.
Tarih: 30 Ocak 2020

Deprem sonrası Elazığ ve Malatya illerindeki KOBİ’lerin yaralarını hızlı bir şekilde sarmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Uzkurt KOSGEB’in Elazığ ve Malatya’ya özel olarak hazırladığı destekleri açıkladı.

100 Bin TL’ye Kadar Faizsiz Kredi

Prof. Dr. Uzkurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarının ardından hemen Acil Destek Kredi programını uygulamaya aldıklarını ve KOBİ’lere 100 Bin TL’ye kadar kredi imkânı sağlayacaklarını söyledi.

KOSGEB’e Borçlu Olan KOBİ’lere 1 Yıl Erteleme

Başkan Uzkurt, yine bu illerde daha önce KOSGEB desteklerinden faydalanmış ve geri ödemesi olan KOBİ’lerin borçlarının da 2021 yılına kadar ertelendiğini açıkladı.

Malatya ve Elazığ KOBİ’lerine Pozitif Ayrımcılık

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, bu illerdeki KOBİ ve girişimcilerin KOSGEB’in mevcut programlarından faydalanabilmeleri için de ayrıca pozitif ayrımcılık yaparak daha kolay bir şekilde desteklerden faydalanabilmelerini sağlayacaklarını söyledi.

KOSGEB Destekleri

KOSGEB’in KOBİ’lerin her alanda, her türlü ticari faaliyetlerini desteklemek üzere kurulduğunu ifade eden Uzkurt şu şekilde açıklamalarda bulundu;

11 Farklı Destek Programı

“İşletmelerin A’dan Z’ye ihtiyaç duydukları bütün alanlarda ihtiyaçlarını giderecek finansal desteklerin yanı sıra, eğitim, danışmanlık ve mentörlük gibi hizmetlerle KOBİ’lerimizin önünü açıp, onları yönlendirmek istiyoruz. Bu anlamda bugün KOSGEB’in 11 farklı destek programı ile KOBİ’lerin elinden tutuyor.

Ülke Ekonomisine Maksimum Derecede Katkı Sağlayan Projelere Destek

KOSGEB 90’lı yıllardan bu yana birçok destek programı yürüttü. Bu destekleri de günün şartları ve ihtiyaçlarına göre güncelleyerek KOBİ ve girişimcilere vermeye devam ediyor. KOSGEB’in yıllık olarak belirli bir bütçesi var. Biz bütçeyi doğru bir şekilde planlayarak daha katma değerli projelere aktarıp, ülke ekonomisine maksimum derecede fayda sağlamak istiyoruz.

Teknolojik, Yerli ve Milli Üretim

Bu anlamda KOSGEB’de yeni bir yol haritası çizerek mevcut destek programlarımızı revize ettik ama özellikle geçtiğimiz yıl şunu yapmaya çalıştık. Teknolojik seviyesi yüksek ürünleri üreten KOBİ’lerimize öncelik verdik. İthal ettiğimiz ürünleri yerli üretme potansiyeli olan KOBİ’lerimizin projelerine ağırlık verdik.

İş Birliği Yapan Üretim Tesislerine Destek

Bununla birlikte ölçek ekonomisi yaratabilmek için de KOBİ’lerimizin tek başlarına küçük üretimlerine değil de özellikle bir araya gelerek yeteneklerini, kapasitelerini birleştirerek daha büyük üretimler yapabilecek şekilde KOBİ’lerin iş birliği yapmaları durumunda kuracakları üretim tesislerine destek verdik.

Girişimciliğe Destek

Bizim diğer bir önemli misyonumuz da işini yeni kurmak isteyen girişimcilerimize destek sağlamak. İş fikri olan bir girişimci adayımız bize geldiğinde, biz bu adaylarımıza Girişimde nasıl bulunulur? İşletme nasıl kurulur? Bir fikir, iş fikrine nasıl dönüştürülür? Nasıl rekabet edilir? Nasıl muhasebe kaydı tutulur gibi? Konuları içeren bir girişimcilik eğitimi veriyoruz. Biz bu eğitimleri daha önce geleneksel yöntemlerle, örgün eğitim şeklinde veriyorduk. Ancak geçtiğimiz yılın ikinci yarısında bu eğitimleri online sisteme geçirdik. KOSGEB e-Akademi diye bir uzaktan eğitim modülü hazırladık. Burada girişimci olmak isteyen vatandaşımız e-devlet şifresi ile KOSGEB’in e-Akademi modülüne giriyor ve bu modül üzerinden “Geleneksel Girişimcilik” ve “İleri Girişimcilik olmak” üzere iki ayrı eğitimi tamamlayabiliyor. Eğitimleri tamamlayan girişimci adaylarının sertifikaları da online olarak anında hazırlanıyor.

Altı Ayda 40 Bin Sertifika

Şu anda bu eğitim modülünü faaliyete geçireli altı ay gibi bir zaman oldu. Bu zaman sürecinde sistemde 60 bin civarı kayıt bulunuyor ve bunların 40 bini eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını almış durumda.

Bu eğitimleri tamamlayan girişimci adaylarımız daha sonra Girişimciliği Geliştirme Destek Programına müracaat edebiliyorlar.

370 Bin Liraya Kadar Girişimciye Destek

Burada “Geleneksel Girişimcilik” ve “İleri Girişimcilik olmak üzere iki farklı desteğimiz bulunuyor. Girişimcimiz eğer imalat sanayisinde teknolojik bir üretim yapılacaksa bu üretimin gerçekleştirilebilmesi için toplamda 370 Bin liraya kadar destek sağlıyoruz. Geleneksel Girişimcilik dediğimiz desteğimizde ise kuaför, lokanta vs. gibi işletme açmak isteyen girişimcilerimize de toplamda 60 bin liraya kadar destek veriyoruz.

Yurt Dışı İçin 300 Bin TL

KOSGEB olarak yeni işini kuran girişimcilerimizi desteklerken, bu girişimcilerimizin ilerleyen zamanlarda da yanında oluyoruz. Örneğin; yurt dışına açılmak istediklerinde 300 Bin liraya kadar Yurt Dışı Pazar Desteğimiz var.

İşletmeyi Geliştirmeye Yönelik 370 Bin TL

Yine işletme, hiçbir proje hazırlamadan yurt içinde bir fuara katılacaksa, yurt dışında bir iş gezisine katılacaksa, TÜRKPATENT’ten TSE’den bir belge alçaksa, bir test analiz yaptıracaksa bu işler için de toplamda 370 bin liraya kadar İşletme Geliştirme Destek programımız var. Bu desteklerden proje hazırlamadan bir başvuru ile KOBİ’lerimiz faydalanabilmektedirler.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2020