DE-KA Elektroteknik

DE-KA Elaktroteknik Kurucu Ortağı Atilla Eren; "KOSGEB katkısı ile büyük işletme statüsü kazandık.

Türkiye’de kurulu iki üretim tesisi ile 1993 yılından beri hizmet veren DE-KA Elektroteknik, Avrupa’da sektöründe lider fişli kablo üreticisi konumunda olup, dünyadaki belli başlı beyaz eşya üreticilerine gruplama hizmetleri veriyor.

27 yıla birçok başarı sığdıran DE-KA Elektroteknik ’in kurucu ortaklarından Atilla Eren, bu başarı öyküsünü KOSGEB Dergisi ekibi ile paylaştı:

İşletmenizin Kuruluşundan Bugüne Kadar Olan Gelişim Süreçleri Hakkında Kısaca Bilgi Verir Misiniz?

DE-KA Elektroteknik; birlikte elektrik mühendisliği eğitimi almış iki arkadaş olan Coşkun Demirsoy ve Atilla Eren tarafından 1993 yılında kuruldu. Firmanın kuruluş yıllarındaki temel amacı sektörde yoğun olarak ithal edilen elektrik komponentlerinin yerlileştirilmesi oldu. Bu vizyon doğrultusunda kuruluşun ilk yılından itibaren, kurucularımızın sektör deneyimleri ve ana sanayilerimizin destekleri ile profesyonel bir yapı oluşturuldu. Mühendislik ve üretim gücü ön plana çıkarılarak süreç içerisinde birçok ilkler gerçekleştirildi.

 Şirketimiz bugün kuruluşunun 27. yılında beyaz eşya, kahverengi eşya ve küçük ev aletleri sektöründe üreticilerin ihtiyaç duyduğu güç kablosu sistemleri (fişli kablo, ara kablo vb.) tasarım ve üretim alanında hizmet veriyor. Avrupa, Rusya, Orta ve Yakın Doğu, Afrika bölgesini de içine alan geniş bir coğrafyanın lider fişli kablo üreticisi konumunu da her yıl güçlendirerek sürdürüyor.

Türkiye’de Kocaeli ve Manisa’da üretim tesislerimiz var. Bununla birlikte 2020 yılının başında Romanya’da da yeni bir fabrika kurduk. Üç üretim tesisimizde faaliyetlerimize devam ediyoruz.

27 yıllık sürecimizde birçok başarıya imza attık. Bunları şu başlıklar halinde sıralayabiliriz:

1993    DE-KA Elektroteknik kuruldu.
1994    Fişli kablo üretimine başlandı.
1995    Türkiye’de Avrupa tipi fişli kabloya "VDE" sertifikası alan ilk firma oldu.
1996    ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası alındı.
1997    Çayırova’da bulunan merkez ofis ve fabrikanın bulunduğu tesis hizmete açıldı.
1999    Kablo üretimine başlandı. Türkiye’de "HAR" sertifikası alan ve üretim doğrulama laboratuvarını kuran ilk kuruluş olma unvanını aldı.
2000    İhracat hamlesi başladı.
2004    TSE’den “ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Ödülü” alındı.
2005    Manisa tesisi açıldı.
2010    Avrupa'nın en büyük 10 beyaz eşya üreticisinden 8'inin ana tedarikçisi oldu.
2012    50 milyon adet fişli kablo üretim kapasitesi ile Avrupa'nın en büyük üreticisi unvanına sahip oldu.
2013 İMMİB – Altın İhracat Yıldızı Ödülü ( İhracat lideri )
2014 İMMİB – Altın İhracat Yıldızı Ödülü ( İhracat lideri )
2020 Romanya üretim tesisi açıldı.

 

Ürettiğiniz Ürünler Hakkında Bilgi Verir Misiniz? Yıllık Ortalama Üretiminiz Nedir?

Fişli kablo üretim kapasitemiz 65 milyon adet/yıl olarak gerçekleşiyor. Bunun yanında müşterilerimizin kablo konfeksiyon ihtiyaçlarını karşılayabilecek 800 bin km/yıl tek damar kablo ve 250 bin km/yıl çok damarlı kılıflı kablo üretim kapasitemiz bulunuyor.

 

Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazarlardaki Satışlarınız Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

DE-KA; Avrupa, Yakın/Orta Doğu ve Afrika bölgesinin en büyük üreticisi ve Vestel, B/S/H, Electrolux, Whirlpool, Candy (Haier), Liebherr, Gorenje (Hisense), Groupe SEB, Philips gibi beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe önde gelen birçok markanın ana tedarikçisidir. Bu listeye Türkiye’den birçok güzide marka da dâhil edilebilir.

Üretimimizin %50’si doğrudan ihraç edilmektedir ve önde gelen ihracat pazarımız Avrupa Birliği ülkeleridir. Yurt içindeki müşterilerimizin de ağırlıklı olarak ihracat yaptığını dikkate alırsak doğrudan ve dolaylı olarak üretimimizin yaklaşık %80’i biz ya da müşterilerimiz tarafından ihraç edilmektedir.

Personel Yapınız ve Çalışan Sayınız Nedir?

Türkiye’de kurulu iki işletme ve 2020 başında açılışını yaptığımız Romanya işletmemizle birlikte toplamda 3 işletmemizle hizmet veriyoruz.

  • Kocaeli fabrikamız 9 bin metrekare kapalı alana sahip olup, 250 çalışanımız mevcuttur. 
  • Manisa fabrikamız 5 bin metrekare kapalı alana sahiptir ve 180 personel istihdam edilmektedir.  
  • Romanya / Prahova fabrikamız 2 bin metrekare kapalı alana sahiptir ve bu fabrikamızda 20 personel istihdam edilecektir.

Devlet Desteklerinden Ne Şekilde Ve Hangi Kurumlardan Faydalandınız?

2018 Nisan ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge merkezi belgemizi aldık. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ihracata yönelik devlet yardımları kapsamında desteklerden çok sık yararlanıyoruz. “Pazara Giriş Belgesi” desteğinden hemen hemen her projemizde faydalanmaktayız.  2019 yılında da yine Ticaret Bakanlığı’nın “Küresel Tedarik Zinciri” desteğine başvurduk ve kabul edilen projemizin desteklerinden yararlanmaya devam ediyoruz.

Bunun dışında TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge projesini tamamladık. Projenin bitişinin hemen akabinde KOSGEB Endüstriyel Uygulama Desteği ’ne başvuru yaparak Ar-Ge projesi tamamlanmış olan ürünümüzün üretimine yönelik kalite ölçüm sistemleri alarak üretim hattımıza entegre ettik, üretim kalitemizi ve müşteri memnuniyetimizi arttırdık. Şu anda da üç adet TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge projesini sürdürmekteyiz.   

Almış Olduğunuz KOSGEB Destekleri Nelerdir? Bu Destekler İşletmenize Ne Gibi Katkılar Sağladı?

KOSGEB’in Endüstriyel Uygulama Destek Programı ve KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı’ndan yararlandık. KOBİGEL projesi kapsamında aldığımız destek ile üretim sistemlerimizden anlık veri toplamaya yarayan MES yazılımı yatırımı yaptık.

Yapılan verimli projelerin etkisi ve katkısı ile firmamız şu anda KOBİ sınıflandırması dışına çıktı. Devlet teşvikleri ve KOSGEB destekleri firmamızın gelişiminde bize çok büyük katkılar sağladı. 

Küçük İşletmelere ve Girişimcilere Tavsiyelerinizi Alabilir Miyiz? 

Hangi girişimciye sorarsanız, bir fikirle yola çıktıklarını söylerler. Fakat işin doğrusu genellikle arkadaşlarıyla bir problemi tartışırlarken akıllarına bir fikir gelir. Bu yüzden bir fikirden ziyade bir problemden yola çıkmak önemlidir. Başarılı bir iş kurmak istiyorsanız insanların ya da işletmelerin yaşadığı bir probleme odaklanmalı ve bu problemi çözmek için çalışmalısınız. Bu girişimcilerin çıkış noktası olmalıdır. Fikriniz size özgü olabilir, bulunduğunuz kültüre, topluma, coğrafyaya ait olabilir. Ancak birebir aynı olmasa da mutlaka farklı coğrafyalarda benzer örneklerin nasıl çalıştığına, gelir modellerine, başarılı oldukları ve başarısız oldukları alanlara  bakmalısınız. Buradan alacağınız küçücük bir fikir size çok şey katabilir.

Girişimciler genellikle bilgi eksikliği ve tecrübeden yoksun olarak faaliyetlerine başlamakta olduklarından, başlangıç aşamasındaki engellerle başa çıkmakta zorlanmaktadır. Girişimcilerin kuluçka merkezlerinden destek almaları zaman ve kaynaklarını verimli kullanabilmeleri açısından çok yararlı olacaktır. Ülkemizde kuluçka merkezleri genç ve yeni işletmeleri geliştirmek amacıyla; girişimci firmalara ofis hizmetleri, ekipman desteği, yönetim desteği, mali kaynaklara erişim, kritik iş ve teknik destek hizmetlerini bir çatı altında tek elden sağlandığı yapılardır. Girişimlerin en zor ve en kırılgan dönemi olan başlangıç aşamasında girişimin hayatta kalabilmesine, gelişebilmesine ve büyümesine yardımcı olmak için kuluçka merkezlerinin verdikleri bu rehberlik çok değerlidir.

Kuluçka merkezlerinin en önemli yan faydalarından birisi de; birçok girişimcinin aynı çatı altında faaliyet göstermesinden kaynaklanan gerek teknik anlamda gerekse sosyal anlamda önemli bir sinerji yaratma kapasitelerinin bulunmasıdır. Ağınızı geliştirmeye çalışın çünkü yolda en çok ihtiyacınız olan şey insanlar olacaktır. Yeni tanışacağınız insanlara karşı da samimi olun, kendiniz olun. Unutmayın iş ağı hiçbir zaman tek taraflı yapılmaz. Her zaman karşılıklı, bir alışveriş gibi düşünün ancak çıkar peşinde olmayın. Pes etmek ve devam etmek arasındaki fark, en zorlu zamanlarda daha önceden başarıyı yakalamış insanlardan tavsiye almak ve bu tavsiyeleri dinleyecek kadar akıllı olmaktır. Girişim fikriniz sizin için çok önemli bir sır olsa bile bu fikri kendinize saklamak size uzun vadede hiçbir şey kazandırmayacak. Fikirden çok daha önemli olan şey fikrinizi nasıl hayata geçirdiğiniz, nasıl uyguladığınızdır. Fikrinizin ne olduğu çok önemli değil, hatta bu yatırımcılar için de çoğu zaman önemli olmayabilir.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

 

 

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2020