Meksan Trafo

Şanlıurfa’da elektrik sektöründe faaliyet gösteren Meksan Trafo, sektöre yeni ürünler kazandırarak dünya pazarlarında yerini almayı başardı.

Yapmış olduğu Ar-Ge çalışmaları sayesinde çeşitli güç ve ebatlarda transformatör üretimini gerçekleştiren Meksan Trafo’nun başarı dolu 22 yıllık serüvenini KOSGEB Dergisi ekibi ile paylaştı:

Meksan Trafo, 1998 Yılında Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 5 bin metrekare alanda 11 kişi ile hizmet vermeye başladı. Ürünlerini TS 267 ve IEC 76 standartlarına uygun olarak üretiyor. İşletme, imalatlarını TSE standart uygunluk ISO 9002 kalite sistemi ve ISO 14000 çevre yönetim sistemi sertifikalarıyla belgelendirilmiştir.

Transformatör üretimi ve bakım onarımı alanında sürekli gelişmeyi amaçlayan Meksan Trafo, Ar-Ge faaliyetlerini ve teknolojiyi yakından takip ederek ürünlerini sürekli yenileme gayretinde.

Sulama ve Aydınlatmada Kullanılıyor

İşletme tarafından üretilen trafolar, hedef pazarın en çok ihtiyaç duyduğu elektrik makineleri arasında bulunuyor. Üretilen trafolar daha çok sanayide, sulamada ve aydınlatmada kullanılıyor.

İşletme tarafından üretilen, dağıtım ve güç transformatörleri olmak üzere iki çeşit transformatör imalatı bulunuyor. 2004 yılına kadar yurt içine hizmet veren işletme, 2004 yılından sonra hedeflerini büyüterek hem personel sayısını 60 kişiye çıkarttı hem de ihracata başladı.

Meksan Trafo, 2010 yılında 5 bin metrekare alana sahip bir tekstil fabrikasını da satın alarak güç trafolarına yönelik atılımlara başladı. Böylece imalat alanını güç transformatörlerinin üretimine uygun hale getirdi.

Ar-Ge ile Yeni Ürün

2014 yılında KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında “KOMPAKT tip 10 MVA DYN 11 ONAF Güç Transformatörü Üretimi” konulu projesini başarı ile tamamlayan işletme,  bu destek ile geliştirdiği güç trafolarının üretimine de başladı.

Meksan, gelen talepler doğrultusunda 2014 yılında, Şanlıurfa 2. OSB’de tahsisi yapılan 18 bin 353 metrekare alan üzerine 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere ek bir üretim tesisi daha kurarak makine ekipmanların temini ile hem üretim kapasitesini arttırdı hem de personel sayısını 113 kişiye çıkardı.

Endüstriyel Uygulama ve Seri Üretim

Meksan Trafo gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından gelen değişik güçteki transformatör siparişleri alıyordu. 2016 yılında KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon desteği sonucu geliştirdiği güç trafolarının seri üretimi için yine KOSGEB’in Endüstriyel Uygulama Destek Programı’na müracaat etti. Bu desteğin kabulü ile yeni makine ve ekipman, yazılım programları teminini sağlayarak edinilen tecrübeler ışığında daha büyük çaptaki güç trafoları üretimine yöneldi.

KOBİGEL İle Enerji Verimliliği

İşletme, TÜBİTAK bünyesinde, TÜRKAK sertifikası ile uluslararası alanda kabul gören test laboratuvarı unvanını alarak hizmetlerine devam ediyor. 2018 yılında KOBİGEL Destek Programı ile enerji verimliliği alanında yenilikler sağlayan işletme, daha verimli çalışarak elektrik hatlarındaki enerji kaybını en aza indirecek transformatörlerin üretimine geçiş yaptı.

Tekrar Ar-Ge ve Yeni Ürün

2018 yılında tekrar Ar-Ge ve İnovasyon Desteği alan işletme, “20/25 MVA 33/11 KV Onan Onaf Yükte Kademe Değiştiricili Kısa Devrelere Dayanıklı Transformatör Üretimi” konulu projeyi de başarı ile tamamladı. Bu destek sayesinde alınan makine, ekipman ve Harran Üniversitesi’nden alınan danışmanlık hizmeti ile transformatör üretimi gerçekleştirildi. Hollanda’da bulunan uluslararası akredite edilmiş test laboratuvarında gerekli testler yapılarak standartların üzerinde kayıpları düşük ve kısa devrelere dayanıklı transformatör belgesini alındı.

Mevcut durumda 173 personeli ile üretimini yapmış olduğu transformatörleri Afrika, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç eden Meksan Trafo, hedef büyüterek ikinci test laboratuvarını kurup, 50 MVA güç trafo imalatını hedefliyor.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2020

Galeri