Kinetik Medikal

KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programı kapsamında bir ilke imza atan Kinetik Medikal, skolyoz hastaları için alternatif bir fizik tedavi yöntemi geliştirdi. Firma bilinen bir örneği olmayan, Skolyoz Egzersiz Cihazı ‘Spinamot’u üretti.

Kocaeli Üniversitesi teknoparkta faaliyet gösteren Kinetik Medikal, geliştirdiği ve ‘Spinamot’ adını verdiği cihazla skolyoz hastalarının tedavisine yeni bir yön verdi. KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında yerli olarak üretilen fizik tedavi cihazı, hastalara üç boyutlu egzersizleri içeren özel tedavi metotları uygulayarak eğriliğin tipine göre uygun egzersizler yaptırıyor. Kinetik Medikal Genel Müdürü Birol Topçu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“1998 Hacettepe Üniversitesi FTR bölümünden mezun oldum. Geleneksel fizik tedavi yöntemlerine alternatif olarak, içerisinde elektronik ve yazılımın yer aldığı mekanik sistemlerle tedavi fikri ile 2014 yılında Kinetik Medikal’i kurduk. Mühendis ekibi ve saha operatörlerinden meydana gelen firmamızda, robotik fizik tedavi sistemleri tasarım, Ar-Ge ve imalatı yapılıyor.

Spinamot: Tedavide Bir İlk

Geçtiğimiz yıl, skolyoz hastalarının tedavisindeki zorluklara çözüm getirmek için bir cihaz üzerinde çalışmaya başladık. KOSGEB’ in Ar-Ge İnovasyon Destek Programı çerçevesinde, 24 ay boyunca yarım milyon TL bütçe ile desteklenen bir projeye başlayarak projemizi başarıyla tamamladık. Dünyada bir ilk olma niteliği taşıyan yerli Skolyoz Egzersiz Cihazı olan Spinamot’u ürettik. Firmamızın kendi öz kaynakları ile tek başına gerçekleştiremeyeceği böylesine bir projede KOSGEB’den destek almamız, bizi hem maddi açıdan destekledi hem de manevi açıdan motive etti. KOSGEB, ülkemiz için faydalı işler yapmaya çalışan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, proje geliştirme konusunda eksik kaldığı her noktada destekçisi olan güzide bir kurum.

Hastaya Konfor Sağlıyor

Mekanik düzenek ve yazılım destekli görsel yönlendirme sistemi olmak üzere iki ana parçadan oluşan Spinamot, omurgaya üç boyutlu yapı üzerinde istenilen seviyede kuvvet uygulanabilirken, hastalar da egzersizlerini doğru yönde yapabiliyor. Hastanın karşısındaki yazılım destekli görsel yönlendirme sistemi ile yapılması gereken hareketler anlaşılır şekilde hastaya gösterilerek, egzersizlerin yapılması sağlanıyor. Mevcut durumda hastaların kendilerini belli bir yere dayamaları, yer çekimine doğru vücutlarını bükmeleri veya terapistin belli açılardan hastaya kuvvet uygulaması gibi düzensiz hareket eyleyicileri söz konusu. Bunu daha konforlu bir ortama aldık. İki önemli soruna çözüm getiren cihaz, omurga üzerinde etkili kuvvet uygulama zorluğunun ortadan kalkması ve eğriliğin tipine göre uygun egzersiz seçilmesi konusunda kolaylık sağlıyor. Spinamot'un bu anlamda hastaya konforlu bir ortam sağlayarak, egzersizleri düzenli hale getireceğini düşünüyoruz.

Ara Spot: “Firmamızın kendi öz kaynakları ile tek başına gerçekleştiremeyeceği böylesine bir projede KOSGEB’den destek almamız, bizi hem maddi açıdan destekledi hem de manevi açıdan motive etti.” 

 

Animasyonlu Egzersizler

Hastaya istediğimiz seviyeden kuvvet uygulayabilecek mekanik bir sistem oluşturduk. Hasta, cihazımızın mekanik düzeneğinin ortasında yer alan özel tasarım koltukta oturuyor ve hastamızı burada skolyozun tipine göre sabitliyoruz. Daha sonra hasta bilgilerini görsel yönlendirme sistemine girip ona göre egzersizler seçiyoruz ve bunları animasyon canlandırmasıyla hastaya gösteriyoruz. Daha sonra hasta bu gördüğü egzersizleri yaparken anlık olarak geri dönüşler veriyoruz.

Rapor Çıkarıyor

Uygulanan egzersiz programından çıkan sonuçlar her seans için veya tüm seansların ortalaması alınarak bir rapor haline dönüştürülebiliyor. Böylece grafiğe aktarılan bilgilerle kat edilen ilerleme rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Yüzde 100 yerli olarak geliştirdiğimiz cihazın dünyada bilinen bir örneği yok. Cihazın klinik uygulamaya sokulması için bazı koşullardan geçmesi gerekiyor. Cihazımızdaki etkiyi gösterecek çalışmaların yapılması sonrasında dünya üzerinde etki oluşturacağını ve ihracatının söz konusu olacağını düşünüyoruz.

İthalatı Kesecek Projeler

Fizik tedavi alanında hastalıkların tedavisinde kullanılan geleneksel yöntemleri, teknoloji ile buluşturarak robotikleştirmeyi, uygulayıcı hatalarından kaynaklanabilecek sorunları en aza indirerek tedavinin verimini arttırmayı amaçlıyoruz. Klinik versiyonumuz olan Spinamot’un yanında, boyutsal avantajından dolayı evde de kullanılabilecek olan ‘Spinahome’ cihazımızı da yan ürün olarak geliştirdik. Yine ayrıca başlattığımız, Aktif Hasta Yürütme Cihazı tasarım ve imalatı projemiz devam ediyor. Bu proje bir ürün yerlileştirme projesi. Bu cihaz yüksek bedeller ödenerek yurt dışından temin edilmekte. Projemizin tamamlanmasıyla ithal ikamesi sağlanmış olacak.”

 

Hazırlayan: Şule ÇOMÇALI

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2020

Galeri