Berdan Cıvata

Türkiye’nin en büyük projelerinin cıvatalarını üreten Berdan Cıvata, yaklaşık 50 ülkenin önemli projelerine de imzasını attı.

Ticari hayata 1979 yılında Mersin’de küçük bir atölyede başlayan Berdan Cıvata, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün köprü ayaklarını taşıyan 780 kg ağırlığındaki ve 10 metre boydaki ankraj cıvatalarının üretimini gerçekleştirdi.

Kuruluş ve Büyüme

Berdan Cıvata, Hasan Şemsi ve Yunus Şemsi kardeşler tarafından, 1979 yılında Tarsus’ta 150 metrekarelik bir atölyede 5 personel ile cıvata, somun, saplama ve benzeri bağlantı elemanları üretmek üzere kuruldu.

2000 yılında çalışan sayısını 25’e, atölyeyi 400 metrekareye yükselten Berdan Cıvata, Tarsus- Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 bin metrekarelik arsada kurulu olan bin 500 metrekarelik fabrikasına taşındı. İlk 20 yılda yatay seyreden bir büyüme gerçekleştiren işletme, Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındıktan sonra her dört yılda bir bitişiğindeki arsayı satın alarak, toplam alanını 33 bin metrekareye, kapalı alanını da 14 bin metrekareye kadar çıkardı. 2019 yılına gelindiğinde, 38’i alanında uzman mühendis olmak üzere toplamda 248 vasıflı çalışan sayısına ulaştı.

Bugün 50’yi aşkın ülkeye ürünlerini ihraç eden Berdan Cıvata, enerji nakil hatları, makine, inşaat, çelik yapılar, gemi inşa sektörleri, rafineri ve petrokimya tesisleri, demiryolları, yol, tünel, baraj inşaatları ve rüzgar enerji sektörü için yüksek dayanımlı cıvata, ankraj, saplama, dişli çubuk ve somun üretimini uluslararası kalite standartlarında ve müşteri taleplerini dikkate alarak gerçekleştiriyor.

Yerellikten Küreselliğe Geçiş

Berdan Cıvata, sıcak ve soğuk dövme üretim tesisleri, ısıl işlem tesisleri, sıcak ve soğuk çinko kaplama tesisleri, Ar-Ge merkezi ve cıvata-somun sektöründeki Türkiye’nin ilk ve tek akredite belgeli test laboratuvarı ile tam entegre bir üretim tesisine sahip.

Kurulduğu günden bu yana kalite odaklı çalışan Berdan Cıvata, bu alanda yaptığı inovatif çalışmalar ve Ar-Ge’ye verdiği destekle, 500 ton kapasitesiyle Avrupa’nın En Güçlü Çekme Testi Cihazı (tasarımı, üretimi ve patenti Berdan Cıvata’ya ait) ve 30.000 N/m kapasiteli Avrupa’nın en güçlü Tork Testi Cihazı’nı akredite belgeli laboratuvarına kattı.

Yapmış olduğu yenilikçi çalışmalar ve almış olduğu patentlerle, sektörde ilklerin ve yapılamaz denilen bağlantı elemanlarının üretiminin üstesinden gelen işletme, 2015 yılında Türkiye genelinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen ve 490 firmanın katılım sağladığı İnovaLİG Yarışması’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan’ın elinden ödül alan 15 firmadan birisi oldu.

Berdan Cıvata’nın çözüm ortağı olduğu uluslararası mega projelerden birkaç örnek:

  • Kıbrıs Su Temini Projesi
  • Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi (TANAP)
  • Dünya genelinde 2.000 adet Rüzgâr Enerji Santral (RES) Projesi
  • İzmit (Osmangazi Körfez) Geçiş Köprüsü
  • 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü

 

KOSGEB Destekleri

Berdan Cıvata, ilk başlarda KOSGEB’den laboratuvar, test-analiz hizmeti ve malzeme danışmanlığı alarak yapmış olduğu işlerin kalitesini arttırdı. Üretimini standartlara uygun hale getirebilmek için laboratuvar ve danışmanlık hizmetleri desteği aldı. 2000’li yıllardan itibaren KOSGEB desteklerinden sürekli faydalanan işletme, Nitelikli Eleman İstihdam Desteği, Yurt İçi ve Yurt Dışı Fuar Destekleri, Belgelendirme, Test Analiz, Tanıtım ve Sınai Mülkiyet Hakları desteklerinden faydalandı. 2011 yılında KOBİ Proje Destek Programı ile işletmenin yazılım ve otomasyona geçişi sağlandı. Laboratuvar altyapısı güçlendirildi ve eğitim – danışmanlık ile personel niteliği arttırıldı. 2015 yılında KOBİ Proje Destek Programı’nda işletmenin “Markalaşarak Büyüme Stratejisi” konulu projesine destek verildi. 2016-2017 yıllarında da KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı ile işletmenin  “Müşteri İsteklerine Doğru ve Zamanında Cevap Verebilen, Yüksek Katma Değer ve Kar Oranları İle Büyüyen Çevreye ve İnsana Dost Uluslararası Marka Gücü Kazanma” konulu projesi desteklendi. İşletmenin kurumsallaşma ve markalaşma süreçlerinde, teknoloji seviyesinin artırılması ve inovatif ürünler geliştirme, yüksek standarda ürünler üretme konusunda KOSGEB desteklerinin ciddi katkıları oldu. Sürekli büyüyen işletme 2014 yılında Berdan Ar-Ge Bilişim ve 2015 yılında ise Berdan Yüzey Kaplama işletmelerini kurarak, Ar-Ge ve yüzey kaplama işlerini ayrı ve profesyonel olarak yapmaya başladı.

Berdan Cıvata, 2000 yılında 25 kişilik bir atölye ile işe başlayıp, bugün üç işletmede yüzlerce kişiye iş imkânı sağlıyor. Uluslararası işletmelere tedarik yapan ve Osmangazi Köprüsü ile Çanakkale Boğazı Köprüsü’ne ankaraj cıvatalarını tedarik eden işletmenin kurucusu Hasan Şemsi, işletmenin gelişme sürecinde KOSGEB’in hizmet ve desteklerinin büyük katkı sağladığına vurgu yaparak, bu imkânları üreticiye sunan KOSGEB’e teşekkür etti.

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2020