MUBİTEK

Mubitek, yaklaşık 20 yıllık otomotiv sac kalıp ve Bilgisayar Destekli tasarım (BDT) tecrübesi ile Uçak ve Yüksek Makine Mühendisi Mustafa Bintaş tarafından 2005 yılında kurulmuş olup kalıp tasarımı, ürün tasarımı, akıllı tasarım program ve yazılımları alanlarında müşteri odaklı hizmetler veriyor.

İşletmenin Kurucusu Mustafa Bintaş ile KOSGEB Dergisi için hazırladığımız röportajı siz kıymetli okurlarımızla paylaşıyoruz.

İşletmenizin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçlerini anlatır mısınız?

Firmamızın temelleri 2005 yılında Mubitek Tasarım Mustafa Bintaş şahıs şirketinin kurulmasıyla atıldı. Görülen ihtiyaç üzerine 2009 yılında Mubitek Tasarım Bilişim Mak. San. Ve Tic. Ltd. Şti. kuruldu. Kurulduğu tarihte faaliyet amacımız bir hayal olarak görülmekteydi. Bizle r yüksek teknolojili mühendislik tasarımları yapmak ve ihracatını gerçekleştirmek istiyorduk. Otomotiv sac kalıp tasarımları yaparak faaliyetimize başladık. Kuruluşumuzun 2. yılında ülkemizin ilk kalıp tasarım ihracatını İspanya Matrici firmasına gerçekleştirerek bu hedefimize ulaşmış olduk. Nissan, Lancia, Fiat, Iveco, Ferrai, Maserati, Aston Martin, McLaren vb. otomobilleri ana gövde parçaları için yaklaşık 1000’i aşkın kalıp tasarımı yaptık ve bazılarının üretim takibini gerçekleştirdik. Tasarladığımız kalıpların %95’i Avrupa’da çalışmaktadır. 2014 yılında yine ülkemizde bir ilke imza atarak otomobilin en büyük parçası olan yan çerçeve tasarımını yaparak İtalya’ya ihracatını gerçekleştirdik.

Söz konusu tasarımlarımızı gerçekleştirirken Bilgisayar Destekli Tasarım programları (CAD) kullanmaktayız. Tasarladığımız kalıplar çok karmaşık yapıda olduğu ve birçok girdiyi içerisinde barındırdığı için insan kaynaklı hataya oldukça açık bir yapıdadır ve tasarlamak uzun zaman almaktadır. Tasarım süresinin kısaltılması ve hataların en aza indirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2007 yılında tasarımda inovasyon faaliyetlerine başladık.

Faaliyetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Faaliyetlerimizi tasarım ve yazılım olmak üzere iki ana konsepte ayırabiliriz. Tasarım faaliyetlerimizi ağırlıklı olarak otomotiv sektörü kalıp tasarımı oluşturmaktadır. Beyaz eşya ve makine sektörlerinden gelen talepler doğrultusunda ürün tasarımları da yapmaktayız. Geçtiğimiz yıl deprem izolatörlerinin kalıplarını tasarlayarak sektör yelpazemize inşaat sektörünü de eklemiş olduk. Yazılım faaliyetlerimiz ise uzmanı olduğumuz tasarım alanında verimliliği sağlayan ve sektörümüzün endüstri 4.0’a hazırlığı için gerekli olan dijital ürünleri içermektedir.

 

Ürettiğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamıza ait dört konseptte yazılım ürünü bulunmaktadır. Bunlardan ilki tasarımda %35 verimliliği sağlayan Akıllı Kalıp Tasarımı (AKTAP) ürünümüzdür.  Bu ürün 2010 yılından itibaren Ermetal tarafından 800 aşkın kalıp tasarımında kullanılmıştır. 2014 yılından itibaren TOFAŞ için aynı konsepte ürün geliştirme başladık. Bugüne geldiğimizde, TOFAŞ İtalya’dan Kore’ye kadar kalıp tasarımı yapan tüm yan sanayilerinde bu ürünümüzü kullandırma kararı almıştır. Ürünümüzün bu başarıyı elde etmesi bize büyük bir motive kaynağı olmuştur.

İkinci konsept ürünümüz ise Bilgisayar Destekli Tasarım Programı ÇİZEN’dir. Bu program yine kalıp tasarım sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmektedir. Ürünümüz henüz emekleme aşamasındadır. Şu anda piyasada kullanımda olan CAD ürünlerinin geliştirici firmaları 60 yıldır piyasadalar. Rekabet etmek oldukça zor. Ancak bizler belirli bir alana odaklandık. Yani sadece kalıp tasarım alanına odaklanarak programın o alandaki yeteneklerini artırmaya çalışıyoruz. Tüm bu rekabet zorluğuna rağmen 1000’i aşkın kullanıcı sayısına erişti. Ayrıca bu ürünle ülkemiz Dünyadaki CAD geliştirici 8 ülkeden biri arasına girmiş oldu.

Üçüncü konsept ürünümüz endüstri 4.0 alt yapısı olan e-katalog uygulamasıdır. Bu uygulama ile müşterilerimiz zamanında stoksuz üretim, hatasız doğru ürün kullanımı ve online olarak ürün indirme takibini kolayca yapabilmektedir. Bu uygulamanın alt yapısında ÇİZEN programı da kullanılmaktadır. Bu ürün ile ÇİZEN dünyada birçok kullanıcıya erişmiştir.

Dördüncü konsept ürünümüzü TOFAŞ için yeni geliştirmekteyiz. Flow DM isimli kalıp tasarımında doküman yönetim programıdır. Ayrıca yeni bir projemize daha başlatmaktayız. Kalıpçılık sektörünün dinamik olması, sürekli değişikliklerin gerçekleşmesi, değişen verilerin girilmesinin zaman alması nedeniyle seri imalata uygun ve kullanımı yaygın olan SAP vb. ERP programları kullanılamamaktadır. Bu nedenle Akıllı Kalıp Üretim (AKÜP) projesini planladık. AKÜP projemiz ile tasarımdan üretime veri akışı sağlayan bütünleşik bir programla üretim entegrasyonunun sağlanması, bilginin doğru yerde sisteme girilmesi ve tüm birimlerce anlık zaman diliminde kullanılması sağlanacaktır.

Yurtiçi ve yurt dışı pazarlarınız nasıl? Satışlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

2016 yılına kadar yalnızca tasarım ihracatı yapmaktaydık. Bu konudaki bilgi birikimi ve tecrübemizi gören İtalyan müşterilerimiz tasarımını yaptığımız kalıpların üretimini de yaptırıp takip etmemizi talep ettiler. Müşterilerimizin ihtiyacına göre mamul veya yarım mamul olarak otomotiv sac kalıplarının üretimini iş ortaklarımızla birlikte yapmaya başladık. Sadece 2019 yılında 100’ü aşkın kalıbı 70 ayrı sevkiyatla ihracatını gerçekleştirdik. Bu sayede ciromuzu 5 kat artırdık. Önce İtalya pazarı için başladığımız faaliyetimize yine memnun olan müşterilerimizin referansı ile Macaristan, Romanya, Polonya ve Almanya pazarını kattık. Pandemi döneminde müşteriye yakın olmak ve faaliyetlerimizi etkilenmemesi için İtalya Torino’da irtibat ofisi kurduk ve teknik koordinatör ataması yaptık. Böylece 2020 yılında 2019 cirosunu yakalama başarısını gösterdik.

2017-2018 yıllarında satışlarımızın %90’ını ihracat olarak gerçekleştirmeyi başarmıştık.  2019 yılında bu oran %95’e ulaşmıştı. 2020 yılında da salgına rağmen %95’i yakalayabildik. Yapmış olduğumuz ihracatın kg. değeri 7,5 dolardır.

Ancak şunu eklemek isteriz ki ihracatımızı kalıp tasarımları ve bunların üretilmesi oluşturmaktadır. Gelecek hedeflerimiz arasında yazılım ürünlerimizin ihracatı bulunmaktadır.

Almış olduğunuz KOSGEB destekleri nelerdir? Bu destekler işletmenize ne gibi katkılar sağladı?

Bugüne kadar KOSGEB Ar-Ge İnovasyon ve Dijitalleşme destek programlarından yararlandık. Toplamda 5 adet proje gerçekleştirdik. Ayrıca genel destek programından da yararlandık.

Yapmakta olduğumuz çalışmaların finansal olarak desteklenmesi işletmenin büyümesini ve bugünlere gelmesini sağladı. Çok düşük ciro oranlarından orta büyüklükteki işletmelerin ciro oranlarına ulaştık.

Küçük işletmelere ve girişimcilere tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Küçük işletmelere ve girişimcilere tavsiyemiz hedeflerinden vazgeçmeden, yılmadan yollarına devam etmeleri ve umutsuzluğa kapılmamaları. Emek vererek, büyük zaman harcayarak çalışınca hedefe ulaşmak mümkün olabiliyor. Ayrıca katma değeri yüksek ve inovatif ürün geliştirmelerini ve bunların ihracatını yapmaya odaklanmalarını tavsiye ederiz. İnovasyon ve ihracat KOBİ’yi finansman sıkıntısından kurtaran en önemli unsur. Bizler bu şekilde başardık.

Ürünlerini geliştirirken devlet desteklerinden mutlaka yararlansınlar. Çünkü gerek finansal olarak gerekse projenin yönetilmesi, yürütülmesi ve hatta şirketin kurumsal yönetimi açısından büyük faydaları var.

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2021