KOSGEB Başkanı Kurt: “Çekya ile kazan-kazan anlayışıyla iş birliğimizi geliştirme niyetindeyiz. Fırsatlar potansiyelden fazla”
Tarih: 14 Haziran 2021

KOSGEB ile Çekya KOBİ Zanaat Derneği arasında mutabakat zaptı imzalandı. Çevrim içi olarak düzenlenen imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, “Çekya ile KOBİ’ler alanında potansiyelimizden en üst seviyede yararlanarak karşılıklı kazan-kazan anlayışı içinde iş birliğimizi geliştirme niyeti içindeyiz. Fırsatlar, potansiyelden çok fazla.” dedi.

İş Birliğini Geliştirecek

Türkiye ile Çekya arasında ticari ve ekonomik alanda iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla çevrim içi bir toplantı düzenlendi. Toplantıya KOSGEB Başkanı Kurt, Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, Çekya Büyükelçisi Pavel Vacek, KOBİ ve Zanaat Derneği Başkanı Karel Dobeš, Başkan Yardımcısı Evzen Reıtschläger katıldı.

3,5 Milyon KOBİ

Toplantıda KOSGEB ile Çekya’daki muadil kuruluş olan KOBİ ve Zanaat Derneği arasında mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, dünyanın her ülkesinde, KOBİ'lerin ekonomik ve sosyal anlamda istikrarın temel unsurları olduğunu belirterek Türkiye’de faaliyet gösteren ve KOSGEB'in hedef kitlesini oluşturan yaklaşık 3.5 milyon işletme bulunduğunu söyledi.

Rekabet Güçlerini Arttıracak

KOSGEB’in Türkiye’de KOBİ’lerin gelişmesi ve rekabet güçlerinin artması için destek veren bir kamu kurumu olduğu bilgisini veren Kurt, “Başkanlığımız dünyanın çeşitli coğrafyalarından ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla KOBİ’lerin yararına karşılıklı iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak çalışmalar yapılması amacıyla ikili ilişkiler yürütüyor.” dedi.

Sermaye Yatırımı

Kurt, Çekya’nın 4 milyar dolarlık ticaret hacmi ile Türkiye için önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurgulayarak “İki ülke ekonomisinde de KOBİ’ler yüzde 99’lara varan bir ağırlığa sahip. Bu anlamda, KOBİ’ler alanındaki potansiyelimizden en üst seviyede yararlanarak karşılıklı kazan kazan anlayışı içinde iş birliğimizi geliştirme niyeti içindeyiz. Çekya’nın Türkiye’de ciddi bir sermaye yatırımı var. Bunun artarak devamını istiyoruz. Fırsatlar, potansiyelden çok fazla.” diye konuştu.

Sırada Eylem Planı Var

KOSGEB Başkan Yardımcısı Şahin de mubatakat zaptı çerçevesinde bir eylem planı hazırlayacaklarını anlatarak öncelikli sektörlere burada yer vereceklerini kaydetti.

Dijitalleşme ve Mobilite

KOBİ ve Zanaat Derneği Başkanı Dobeš, dijitalleşme ve mobilite alanlarında KOSGEB ile ortak çalışma yapmak istediklerini kaydederken Dernek Başkan Yardımcısı Reıtschläger, dinamik iş birliği için KOSGEB’e teşekkür etti.

Desteğe Hazırız

Çekya Büyükelçisi Pavel Vacek de yaptığı konuşmada iki ülke KOBİ’lerinin iş birliği noktasında büyük potansiyel bulunduğunu kaydederek bu mutabakat zaptıyla oluşacak birlikteliğin başarılı sonuçlar vereceğini, bu süreçte büyükelçilik olarak da her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Bilgi ve Deneyim Paylaşımı

İmzalanan mutabakat zaptı ile kurumlar arası bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacak. İki ülke KOBİ’leri arasında teknik ve ticari iş birlikleri geliştirilecek.

İş Gezileri Düzenlenecek

Mutabakat zaptı kapsamında KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik eğitim programlarının düzenlenecek. KOBİ destek mekanizmalarına ilişkin iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla uzman değişimi programlarının gerçekleştirilecek. İki ülke KOBİ’lerinin karşılıklı ticaret hacimlerinin arttırılması amacıyla karşılıklı iş gezileri düzenlenecek.

88’e Çıktı

KOSGEB, bugüne kadar 65 ülkeden 82 kuruluş ve 5 uluslararası örgüt ile toplam 87 mutabakat zaptı imzaladı. Çekya ile imzalanan zapt ile birlikte bu sayı, 88’e çıktı.

 

Haberin Videosu İçin:           https://www.youtube.com/watch?v=u9IRFDfSP5A

 

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2021