Maksoy Makine

İleri Girişimcilik Desteği ile kurulan Maksoy Makine, kahve atıklarını gazlaştırma yöntemiyle enerjiye dönüştüren sistem geliştirerek Güney Kore’de uyguladı.

KOSGEB’in İleri Girişimcilik Desteği ile 2019 yılının ikinci yarısında Murat Aksoy ve A. Selçuk Yaman ortaklığı ile kurulan Maksoy Makine, biyokütle enerji santrallerinin yanı sıra atık geri dönüşüm endüstriyel tesisler için makine ve yedek parçaları üretiyor. Bunların yanı sıra konveyör ve taşıma sistemleri, özel dizayn makineler, tanklar, basınçlı kaplar, baraj kapakları, hidrolik sistemler ve cebri boru imalatları gerçekleştiriyor.

Gazlaştırma Tekniğini Geliştirdi

Kuruluşundan kısa bir süre sonra Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık veren işletme, KOSGEB desteği ile ‘Atıktan Enerji’ konulu proje üzerinde çalışmalara başladı. Başarı ile tamamlanan proje sonucunda kahve atıklarını gazlaştırarak enerjiye dönüştüren bir sistem geliştirildi.

Güney Kore’de bir kahve fabrikasına uyguladıkları sistemi anlatan işletme yetkilisi Selçuk Yaman şunları söyledi:

Güney Kore’de Uyguladı

 

2020 yılının başlarında atıktan enerji ve çevreye duyarlı tesisler üzerine KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile projemize başladık. Çukurova Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden değerli akademisyenlerimiz ile beraber ‘Atıktan Enerji’ konulu Ar-Ge çalışmalarımıza, yine Çukurova Üniversitesi Teknokent’te bulunan Ar-Ge merkezimizde devam ederek kahve üreten dünyanın en büyük firmalarından bir tanesine bu projemizi uyguladık. Geliştirmiş olduğumuz sistemi Adana’dan Amerika’ya, oradan da Güney Kore’ye ihraç etmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.

 

Güney Kore’de bulunan bir müşterimiz fabrikasından çıkan kahve atıklarını yakarak enerjiye dönüştürüyordu. Çevre Bakanlığı’nın müsaade ettiği karbonmonoksit ve kükürtdioksit olmak üzere baca emisyon değerlerini sağlayamadığı ve bu sebeple tesisine kilit vurulduğunu öğrendik. Bunun üzerine geçmiş tecrübelerimize dayanarak, atıkları yakmadan gazlaştırma yöntemi ile bir Ar-Ge projesi yaptık. Adana’da yerli ve milli kaynaklarımızı kullanarak üretimini gerçekleştirdiğimiz gazlaştırma ve yakma ekipmanlarını deniz aşırı ulaşım yolu ile Güney Kore’ye sevk ettik.

Ekibimizin 3 ay süren bir uğraş sonucunda, montajını tamamladığı tesis, geçtiğimiz günlerde devreye alındı. Fabrikanın kahve atıklarından tam kapasite de saatte 2MW enerji üretiliyor.

Enerji Kaynakları İçin Alternatif Çözümler

KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamındaki “Biyokütleden (Kahve Atıklarından) Enerji Eldesine Yönelik Yüksek Verimlilikte Gazlaştırma Sistemi Tasarımı” konulu projemiz ile günümüzde kullanılan enerji kaynaklarına alternatif olarak çevreci çözümler sunmayı hedefledik.

Bu çalışma başta kullanılmış filtre kahve atıkları olmak üzere biyokütleden elektrik üreten gazlaştırma sistemlerinin verim problemini ortadan kaldırmaya yönelik tasarlanan yüksek verimli gazlaştırma sistemini geliştirme çalışmasıdır.

Yüzde 15 Oranında Verimlilik Sağladı

Proje ile yılın neredeyse yarısını bakım, arıza giderme ve dökülen refrakterleri yenilemekle geçiren işletmelere zamandan tasarruf sağlıyoruz. Yılda maksimum 5 bin 500 saat çalışabilen mevcut tesisleri 7 bin saat ve üzeri çalışma kapasiteye kadar çıkartıp, gazlaştırma verimliliğinin yüzde 15 oranında arttırıyoruz.

 

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2021