Kaçkar Cam

Rize’de cam sektöründe faaliyet gösteren beş işletme, İş Birliği Destek Programı ile bir araya gelerek yeni bir üretim tesisi kurdu ve bölgenin tedarikçisi konumuna geldi.

Cam sektöründe faaliyet gösteren proje ortağı beş işletme “Üretim ve Hizmet Kapasitelerini, Çeşitliliğini, Verimliliğini ve Kalitelerini Arttırmak Amacıyla Ortak İmalat Ve Hizmet Sunumu” konulu iş birliği projesi ile yeni bir üretim tesisi kurdu. Proje, mevcutta bulunan Kaçkar Cam işletmesi üzerinden yürütüldü.

Beş İşletme Birleşti

Mevcutta bulunan beş işletmenin bir araya gelmesiyle yapılan iş birliğinde, işletici kuruluş olarak Kaçkar Cam A.Ş. üzerinde her işletmeye yüzde 20 oranında ortaklık verildi. Üretim tesisi de Kaçkar Cam adı altında kuruldu.

Rize Organize Sanayi Bölgesi’nde yer tahsisi alarak proje kapsamında yeni üretim tesisi kuran işletme; ısı yalıtımlı çift çam, temperli, düz, reflekte cam, güvenlik camları ve dekoratif camların üretimini gerçekleştiriyor.

Doğu Karadeniz’in Tedarikçisi Oldu

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin cam tedarikçisi konumuna gelen işletme, yurt dışı satışları için de çalışmalara başlayarak ilk ihracatını Gürcistan ile gerçekleştirdi.

2017 yılında kabul edilen İş Birliği Destek Programı projesi kapsamında; Kaçkar Cam, Aksoy Cam, Parlak PVC Üretim, Sedef Plastik PVC Doğrama ve Ali Parlak işletmelerinin proje ortağı Kaçkar Cam işletmesi altında bir araya gelmesi ile süreç başladı. Mevcut işletmelerden bazıları kendini feshederek faaliyetlerini işletici kuruluş altında yürütüyor. Bazıları da faaliyetlerini yürütürken üretimlerinin bir kısmını proje kapsamında ortak olduğu Kaçkar Cam işletmesinde gerçekleştiriyor.

Bölge Ekonomisine Katkı

Proje ile bölge ekonomisine katkı sağlamak, istihdamı arttırmak, ortak işletmelerin sektör içerisindeki rekabet güçlerini arttırmak, ürün çeşitliliklerini arttırmak, bölge işletmelerinin cam ürünleri ihtiyaçlarını karşılamak, kalite standartlarını yükseltmek, çevreye ve çevre kirliliğine karşı duyarlı bir üretim tesisi kurmak, ortaklık modelleri oluşturarak birlikte büyümek gibi hedefler amaçlandı.

İş Birliği Avantajları

Proje ortağı işletmeler daha önce yapmış oldukları çalışmaların ürün tedarikini il dışındaki farklı tedarikçilerden gerçekleştiriyordu. İşletmeler bu ürünler üzerinde gerçekleştirdikleri işlemler sonucunda son kullanıcıya montaj hizmeti veriyordu. İşletmeler, proje sayesinde ham ürünü alarak üretim tesislerinde kendileri işleyip son kullanıcıya sunuyorlar. Böylece üretim aşamasındaki asıl işin dışarıda yapıldığı işlem işletme içerisine alınarak üretim maliyetleri azaltıldı.

Yine projenin uygulanması ile birlikte ürün ve ham madde tedariği toplu bir şekilde yapılmaya başlandı. Toplu alım ile birlikte ürün alımları daha avantajlı hale geldi.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2021