TOBB Üyeleri Sordu KOSGEB Yanıt Verdi
Tarih: 12 Ocak 2022

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve 75 bin yeni genci istihdama dahil edecek KOSGEB programının merak edilenleri, masaya yatırıldı. KOSGEB ve TOBB’un çevrim içi olarak düzenlediği toplantıda TOBB üyeleri akıllarındaki soruları KOSGEB yönetici ve uzmanlarına sordu.

TOBB üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Faruk Kahvecioğlu, KOSGEB Proje Destekleri Müdürü Kürşad Emre Dunay ve TOBB Reel Sektör Ar-Ge ve Uygulama Dairesi Başkanı Hasan Çağlayan Dündar ile KOSGEB KOBİ uzmanları ve TOBB üyeleri katıldı.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Şahin’in açılış konuşması ile başlayan toplantıda Proje Destekleri Müdürü Dunay bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda ve toplantının sonundaki soru-cevap kısmında programın yeni fazına ilişkin merak edilen konular masaya yatırıldı. İşte; TOBB üyelerinin Pandemiden Etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’na ilişkin sorularına verilen yanıtlar…

Sektör Listesi

Yeni aşamada destek kapsamına; imalat ve tamamlayıcısı sektörler ile Covid-19 salgınının nispeten yoğun etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük ölçekli işletmeler alındı. Sektörlerin detaylı listesine, www.kosgeb.gov.tr adresindeki Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Bilgilendirme Sayfasından ulaşılabiliyor.

İstihdam Edilecek Personel Şartlar

Destek, 2021 yılı ortalama personel sayısının korunması şartı ve en az bir yeni personelin 12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü karşılığında verilecek. 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu personel destek kapsamında istihdam edilebilecek. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda yani 2021 yılının Kasım ayında işletmede çalışmayan personel “yeni” kabul edilecek.

Daha Önce Yararlananlar

Programının birinci ve ikinci etaplarından yararlananlar, yeni başvuru dönemi şartlarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa başvuru yapabilecek.

Pandemiden Önce Faal Olma Kriteri

İşletmelerin destekten faydalanabilmesi için; pandeminin Türkiye’de görülmesinden önceki yıl olan 2019’da en az 75 bin TL satış hacmine sahip olmak gerekiyor. Bu kriter, pandemiden önce faal olmanın göstergesi sayılıyor.

Yenilikçi Genç İşletmelere Ciro Şartı Yok

Ancak başvuru itibariyle TEKMER ve teknoparklarda bulunan işletmeler ile kamudan Ar-Ge desteği alarak projesini başarıyla tamamlamış ya da projesi devam eden işletmeler ile 2017 kuruluş yılından sonra patent belgesi almış ya da teknolojik ürün deneyim belgesi almış işletmelerde 75 bin liralık ciro şartı aranmayacak.

SGK ve Vergi Borcu Olanlar

Desteğin ödeme aşamasında işletmelerin yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi ve SGK borcunun olmaması veya geçmişe dönük borçlarını yapılandırmış olmaları gerekiyor.

İki Aşamalı Onay

Programa başvurular, 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecek. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih, 25 Mayıs 2022 olacak.

Ödeme Talebinden Sonra Yarısı

Yeni işe alınan personelin SGK kayıtlarını yansımasını takip eden 12 aylık istihdam taahhüdü bulunuyor. Bunun izlenebilirliği kolay olsun diye 6+6 ay şeklinde taahhüt alınıyor. 100 bin TL’lik desteğin ilk 6 aylık kısmı yani yarısı, SGK kayıtlarında personelin işe alındığının görülmesi ve KOSGEB’den ödeme talebinde bulunulmasından sonra yatırılıyor.

Beklemeden İkinci Ödeme

Sonraki süreçte işletmenin taahhütlere uygunluğu izlenecek. İşletme eğer 6 ay içinde yükümlülüğünü yerine getirmişse bekleme olmaksızın ikinci 6 aylık 50 bin liralık ödeme de yapılmış olacak.

Aynı Şartlarda Yeni Personel

12 ay boyunca 6 aylık dilimler halinde personelin işten çıkması veya işletmeden kaynaklı bir uyumsuzluktan ya da doğum, askerlik gibi herhangi bir nedenden dolayı ayrılması durumunda aynı şartları karşılayan yeni bir personeli istihdam edilebilecek.

18 Ayda 12 Aylık İstihdam

İstihdam taahhüdü için her 6 aylık dönemin sonuna azami 3 tolerans ayı eklenecek. Böylece işletmelerin toplam 18 ayda 12 aylık istihdam taahhüdünün yerine getirilmesi yeterli olacak.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2022