KOSGEB Başkanı Kurt; “Türkiye hedeflemiş olduğu ihracat rakamlarını ve katma değeri yükseltip finans ve teknoloji gibi alanlardaki araçları çeşitlendirerek 2023’ü daha yüksek rakamlarla karşılayacak”
Tarih: 25 Şubat 2022

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi” toplantısı Gaziantep'te gerçekleştirildi. Programa KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Gaziantep Valisi Davut Gül, TİM Başkanı İsmail Gülle, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci katıldı.

Toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, “KOBİ’lerin yapmış olduğu ihracatın daha nitelikli hale getirilmesi için KOSGEB daha önce farklı çalışmalar yaptı. Bundan sonra da bu çalışmaları güçlü bir şekilde artıracak.” diye konuştu.

Başkan Hasan Basri Kurt konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi;

Yatırımlara Devam

KOBİ’lerimiz bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’mizde de istihdamın, üretimin ve yaratılan katma değerin en önemli itici güçlerinden bir tanesi. Yoğun rekabetin yaşandığı bir dünyadan çok daha farklı rekabet koşullarının oluştuğu bir dünyaya doğru evrildiğimiz bu dönemde KOBİ’lerin üretime ve ihracata verdiği destek gerçekten çok çok önemli. KOSGEB olarak bunun farkındayız ve bu alana çok güçlü yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.

Yeterli Değil

Şu anda Türkiye’de 100 bin ihracatçı firma rakamına ulaşmış bulunmaktayız. Bu işletmelerin yaklaşık 95 bin tanesi KOBİ statüsünde olup yaklaşık 45 bin tanesi de imalatçı olarak ihracat yapan firmalardır. Bu sayı gerçekten çok yüksek olmakla beraber yapmış oldukları ihracat, hem katma değer hem de tutar açısından bizim istediğimiz oranlarda değil.

İhracatçı ailesine yeni isimlerin katılması ve KOBİ’lerimizin yapmış olduğu ihracatın daha nitelikli hale getirilmesi için KOSGEB daha önce farklı çalışmalar yapmıştı. Bundan sonra bizde bu çalışmaları güçlü bir şekilde arttırmaya devam edeceğiz.

Yurt Dışı Programları

KOSGEB desteklerimizden uygulamada olan Yurt Dışı İş Gezisi programımız vardı. Bu programı ve destek rakamlarımızı güncelledik. Bu desteğin pandemi şartlarında çok kullanılan bir boyutu yoktu ama inşallah pandemiden sonra hem TİM’le hem de DEİK’le ortak uluslararası iş seyahatlerini gerçekleştirmek istiyoruz.

Potansiyel Genç Nüfus

Türkiye içinde bulunduğu genç nüfus ile potansiyel insan kaynağını daha yukarılara taşımak durumunda. Yani bugün ulaşmış olduğumuz ihracat rakamları elbette bizim için çok güzel bir rakam ama bu asla ve asla yeterli değil. Bunun için katma değerin arttırılması ve finansal araçların çeşitlendirilmesi gerekli.

İhracatçılardan Beklentiler

İhracatçılarımızın finans ihtiyacı var. KGF yeni bir program açıkladı ama bu tek başına elbette yeterli değil. Bunun devamında da inşallah ihracatçımızın önünü açacak, onun finansmana erişimini kolaylaştıracak adımlar atılıyor. İhracatçılarımızdan da temel beklentimiz var. Özellikle dijitalleşme, verimlilik ve insan kaynağını geliştirme noktasında yatırım beklentilerimiz var.

2023 Hedefi

Çünkü Türkiye’de dijitalleşme ve verimlilik alanlarında yetişmiş insan kaynağı ihracatın ve üretimin hızına maalesef şu anda yetişemiyor. Bu alanda KOBİ’lerimize ve ihracatçımıza gerçekten çok önemli işler düşüyor. Bu anlamda Genç TİM’in yapmış olduğu çalışmaları takdirle takip ediyoruz. İnşallah o çalışmalarında bir şekilde içinde olmak için çalışacağız.

Türkiye hedeflemiş olduğu ihracat rakamlarını ve katma değeri yükseltip finans ve teknoloji gibi alandaki araçlardaki araçları çeşitlendirerek 2023’te daha yüksek rakamlarla karşılayacaktır.

Tarihin En Yüksek İhracatı

TİM Başkanı İsmail Gülle de; “İlimiz, Türkiye'nin gelişimini çok iyi okudu. Yatırımlarını buna göre yaptı ve markalarını buna göre oluşturdu. İhracatı işin merkezine aldı. Son 20 yılda, şehrimizin ihracatı 17 kat arttı. Gaziantep'te tam 10 sektörümüz tarihlerinin en yüksek ihracatını 2021 yılında gerçekleştirdi. Bununla beraber, Gazi şehrimiz, 2021 yılında tam 100 ülkeye ihracat rekoru kırdı” dedi.

“Bu Süreçlerden Güçlü Çıkacağız”

Gaziantep Valisi Davut Gül de; “Gaziantep büyüyen ve üreten bir şehir. Türkiye gelişen bir ülke ve burada hiç şüphesiz kahramanları sizlersiniz. Sizlerin her birinizin yaptığı katkı bizler için bir övünç kaynağı oluyor. Mersin Gaziantep arasındaki hızlı tren aynı zamanda yük taşıyabilecek. Dolayısıyla da sizin Mersin limanına daha hızlı, daha konforlu, daha çabuk ulaşmanızı sağlayacak. Bu olduğunda iki farklı liman seçeneğimiz olacak. Daha çabuk limanlara ulaşmış olacağız. Aynı zamanda yeni havaalanının yeni terminal binası tamamlandı. Şimdilik 13 ülkeye direkt uçak seferleri var. Bunun ne demek olduğunu en iyi sizler biliyorsunuz. İnşallah bu süreçten daha güçlü çıkacağız.” ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2022