KGF Yeni Destek Paketleri Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, destek paketlerinin KOBİ’lere anlatılması konusunda aktif rol üstleneceklerini söyledi.
Tarih: 10 Mart 2022

KOSGEB Başkanı ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkan Yardımcısı Hasan Basri Kurt, KGF’nin güçlü bir şekilde KOBİ’lerin, ihracatçıların, üreten insanların yanında olmaya devam edeceğini vurgulayarak “Üretim ve sanayi KGF'nin temel perspektifini oluşturacak.” dedi.

Bilgilendirme Semineri

Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından, İhracat, Yatırım ve İşletme Harcamaları Destek paketleri devreye alındı. Bu destek paketlerinin tanıtımı amacıyla Adana Sanayi Odası tarafından “KGF Yeni Destek Paketleri Bilgilendirme Semineri” düzenlendi. Programa KOSGEB Başkanı Kurt’un yanı sıra Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ile KGF Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Adana Celal Altuntaş katıldı.

Güçlü Yapılar

Toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, TOBB, Bankalar Birliği ve KOSGEB gibi kuruluşların güçlü yapılarıyla Türkiye’de kredi kefalet ihtiyacı olan, büyüme potansiyeliyle Türkiye'nin sanayisine katkı sağlayan firmaların ipotek sıkıntılarını ortadan kaldırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. 

15 Milyar TL’lik Kefalet

Aynı zamanda KGF Başkan Yardımcısı olan Kurt, “KGF olarak kendi öz kaynaklarımızla yaklaşık olarak yıllık 15 milyar TL civarında doğrudan kefalet oluşturabiliyoruz. Hazine kaynağı kefalet konusunda çok daha yüksek. Özellikle 15 Temmuz sürecinden sonra Türkiye’de bankacılık sisteminde yaşanan sıkışıklık döneminde bu rakam zirveye ulaştı. 600 milyon TL kefaletle birlikte 700 milyonu aşan kredi hacmini buldu. Neredeyse bu dönem KOBİ kredilerinin yarısına yakını KGF kefaletiyle verilmiş oldu.” dedi.

Öz Kaynak İhtiyacı

Şu an gelinen aşamada, KOBİ'lerin ve sanayicilerin KGF’den beklentisi çok daha farklı olduğunu vurgulayan Kurt, “Türkiye'de ticari kredilerin kullanım hacmi çok çok yükselmiş durumda.  İşverenlerimizin bütün öz kaynak ihtiyacı basit bir sistemle karşılanabilir. KOSGEB ve KGF olarak bununla ilgili yeni enstrümanlar geliştirme konusunda kendimizi mükellef tutuyoruz.” diye konuştu.

Akif Rol Üstleneceğiz

Kurt, KGF’nin güçlü bir şekilde KOBİ’lerin, ihracatçıların, üreten insanların yanında olmaya devam edeceğini vurgulayarak “Üretim ve sanayi KGF'nin temel perspektifini oluşturacak. Bundan sonraki süreçte daha fazla sanayinin, imalatın ve KOBİ’lerin içerisinde bir KGF göreceğiz. Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı önderliğinde İhracatı Geliştirme Fonu da oluşturuldu. KOSGEB olarak bu paketlerin KOBİ’lere anlatılması konusunda aktif bir rol üstleneceğiz.” dedi.

Yeni Programlar

KOSGEB olarak da yeni çalışmalar yürüttüklerini anlatan Kurt, “KOBİ’lerin dijitalleşme seviyesini artıracak, enerji verimliliği başta olmak üzere KOBİ’lerin verimliliğini artıracak yeni yeni programlarımız olacak.” diye konuştu.

Adana Programı

Kurt, Adana programı kapsamında ayrıca KOSGEB Adana İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Adana Organize Sanayi Bölgesi ile Kaykaç Makine, Bacaksızlar Makine ve Esen Kardeşler Makine’de incelemelerde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2022