Savrukoğlu Ziraat Makinaları

1925 yılında el işçiliği ile tarımda kullanılan el aletlerini üretmeye başlayan Savrukoğlu Ziraat Makinaları, bugün son teknoloji ile ürettiği tarım makinalarını 14 ülkeye pazarlıyor

Aile şirketi olarak 1925 yılında kurulan Savrukoğlu Ziraat Makinaları, sanayide elektrikli tezgâhların kullanılamadığı dönemde tamamen el işçiliği ile tarımda kullanılan el aletlerini üretmeye başladı. Sanayide elektrik kullanımının yaygınlaşması neticesinde bölgesinde ilk defa dövme tezgâhlarını kullanmaya başlayan işletme, daha önceleri yerel olan markasını ulusallaştırarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerine ürettiği ürünleri pazarladı.

El Aletlerinden Traktör Ekipmanları Üretimine Geçiş

Türkiye’de 1950’li yıllarda tarımda traktörlerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Savrukoğlu da traktör ekipmanları üretimine başladı ve bu alanda sektörün öncü firmalarından oldu. Bu yıllardan günümüze kadar tarım makinalarının toprak işleme makineleri alanında ihtisaslaşmayı tercih eden firma, ilk ihracatını 2009 yılında gerçekleştirdi.

Ar-Ge ve Ür-Ge Faaliyetleri

2014 yılında kendi Ar-Ge birimini kuran işletme, hem mevcut üretimlerde kullanılmak üzere yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hem de tarım alanında geleceği şekillendirebilecek teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. İşlemenin bu faaliyetler kapsamında alınan patentleri bulunuyor.

2017 yılında tamamladığı, “Çok Fonksiyonlu İnsansız Tarım Aracı” projesi kendi alanında ilkleri barındırıyor. Ar-Ge birimi ile geliştirilen projelerin seri üretime geçiş süreçleri üzerinde çalışmaları devam ediyor.

Teknolojinin Üretime Entegrasyonu

Üretim sürecinde endüstriyel robotlar, CNC tezgâhlar gibi son teknolojinin entegrasyonu ile son yıllarda ciddi kapasite artışları oluşturan Savrukoğlu, üretim süreçlerinin geliştirilmesi ve teknolojik tezgâhların entegrasyonunu yine firmanın kendi Ar-Ge bünyesinde gerçekleştiriyor.

İşletme, yurt içinde aktif olarak 50’yi aşkın ilde, yurt dışında ise toplamda 14 farklı ülkede ürünlerini pazarlıyor. Metalik parçaların imalat yöntemlerinden olan kaynakla birleştirme, talaşlı imalat, dövme, sac şekillendirme, kumlama ve elektrostatik kaplama gibi birçok yöntemi kullanıyor. Yaklaşık elli personel ile toplamda 6 bin metrekare kapalı, 18 bin metrekare açık alanda üretim yapıyor.

Beşinci Kuşakla Bir Asırlık İşletme

Şu an şirket yönetiminde dördüncü ve beşinci kuşak birlikte yer alıyor. İşletmenin geleceğe yönelik planları arasında iki ana odak nokta bulunuyor. Bunlardan ilki Ar-Ge biriminin daha etkin rol oynaması ve bu birimden çıkan projelerin seri üretime geçirilerek tarım alanına kazandırılması. Diğer önemli odak nokta ise ihracatta daha fazla noktaya ulaşarak markanın ve Türkiye’nin adının kalite ile birlikte anılmasını sağlamak.

14 Ülke Pazarında

Yurt içinde tüm bölgeleri kapsayacak şekilde yaklaşık 50 bayisi bulunan Savrukoğlu, yurt dışında ise doğrudan Makedonya, Arnavutluk Gürcistan, Sudan, Cezayir, Tayland, Yemen, Suudi Arabistan ve Irak; dolaylı olarak da Sırbistan, Filistin, Umman, Ermenistan ve Libya olmak üzere toplamda 14 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Teknoloji ve Dijitalleşme

KOSGEB desteklerinden etkin bir şekilde faydalanan işletme, 6 adet programı başarılı bir şekilde tamamladı. KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında tamamladığı üç farklı projeyle üretim süreçlerini geliştirerek dijitalleşme ve teknoloji alanında işletmeye çok önemli katkılar sağladı.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2022

Galeri