MAKFED heyeti, KOSGEB Başkanı Kurt’u ziyaret etti. Ziyarette KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı ayrıntılı olarak ele alınırken bu kapsamda ne gibi iş birlikleri yapılabileceği değerlendirildi
Tarih: 14 Eylül 2022

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) heyetini kabul etti. Görüşmede, bankalar ile enerji verimliliği odaklı yapılacak motor değişimlerine yönelik geliştirilebilecek kredi programları alanında iş birliği yapılması kararlaştırıldı.

Kimler Katıldı?

Toplantıya; Oğuzhan Öztürk (WAT) EMOSAD, Elektrikli Motor Sanayicileri Derneği Başkanı, Hasan Basri Kayakıran (EMF Motor) ENOSAD, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı, Nurdan Yücel (Layne Bowler) POMSAD, Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği Başkanı, Abdulhamit Sancak (Volt Motor), Barış Tuğrul Ertuğrul (WAT), Fatih Memiş (Arçelik), Hamit Sancak (Volt Motor), Kudret Tanyeri (OMEGA Motor), Mehmet Gamgam (OMEGA Motor), Sami Akdoğan (AEMOT), Yalçın Erkayhan (WEG Motor), Zühtü Bakır (MAKFED Genel Sekreteri) katıldı.

Verimsiz Motorların Değişimi

MAKFED’i oluşturan derneklerin yaptığı ziyarette KOSGEB Başkanı Kurt, KOBİ Enerji Verimliliği (Yeşil Dönüşüm) Destek Programı hakkında bilgi verdi. Desteklerden dolayı KOSGEB Başkanı Kurt’a teşekkür eden MAKFED heyeti, verimsiz motorların değiştirilmesinin Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını kaydetti. Yapılan görüşmede, KOBİ’lerin destekten faydalanmasını kolaylaştırma ve desteğe ulaşabilmelerini sağlama adına hizmet sağlayıcı sayısının artırılmasına yönelik görüş alışverişi yapıldı.

Sektörel İhtiyaçlar

İzleme Takip Sistemleri ve kestirmeci bakım konusunda yapılabilecek çalışmalar, motor değişimine olan ihtiyaç konusunda işletmelerde farkındalık oluşturmak üzere yapılabilecek çalışmalar, bankalar ile enerji verimliliği odaklı olarak yapılacak motor değişimlerine yönelik geliştirilebilecek kredi programları, elektrik Motorları değişimi sonrası ortaya çıkacak hurdaların 2. el piyasası oluşturmaması yönünde eylem geliştirilmesi ve sektörel ihtiyaçlara özel model geliştirilmesi gibi konular da masaya yatırıldı.

Kredi Programları

Görüşmede ayrıca, bankalar ile enerji verimliliği odaklı yapılacak motor değişimlerine yönelik geliştirilebilecek kredi programları alanında iş birliği yapılması kararlaştırıldı.

100 Bin KOBİ Kapsamda

KOBİ Enerji Verimliliği Desteği’nden öncelikli olarak  “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında destek alan işletmeler dışındaki KOBİ’ler yararlanabiliyor. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değerinin altında olan yaklaşık 100 bin işletme destek kapsamında bulunuyor.

Önce Etüt Sonra Değişim

Program, Enerji Motorları Desteği ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip. Enerji Motorları Desteği, 10-99 TEP yıllık enerji tüketen KOBİ’lere yönelik olarak kurgulandı. Bu desteğin ilk aşamasında Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri, etüt proje sertifikası olanlar veya enerji yöneticileri, işletmelerin motor etütlerini yapıyor. Hazırlanan rapor, KOSGEB sistemine giriliyor. KOSGEB, işletmelere ilk etapta rapor için 2 bin 500 TL’ye kadar destek veriyor. Rapor, KOBİ’nin kullandığı motorun değişimi yönünde olur ve işletme de bu değişikliği yaparsa KOSGEB’den 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alıyor.

Amaç Verimliliği Arttırmak

Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ilk aşamada enerji etüdü yapılıyor. Yetkilendirilmiş kişiler; işletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapıyor. Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra işletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleştiriliyor. İşletme, rapordaki tespitlere uygun değişikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alıyor. Bu destekten TEP değeri 100-500 arası olan işletmeler yararlanabiliyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022

Galeri