Kazova Çiftliği

Tokat’ta kurulan Kazova Çiftliği, bölgedeki yetiştiricilerden topladığı manda sütlerini hem işleyerek satışını yapıyor hem de üreticileri eğiterek süt veriminin artmasını sağlıyor

Tokat’ın en verimli ovalarından biri olan Kazova, Dubai’ye uzanan bir ihracat serüvenine ev sahipliği yapıyor. Ovada kurulan Kazova Çiftliği, bölgedeki üreticilerden topladığı manda sütlerini, KOSGEB’in İleri Girişimci Destek Programı’ndan faydalanarak kurduğu tesiste işleyerek Türkiye’nin yanı sıra Dubai’ye ihraç ediyor.

2019’da kuruldu

Kazova Çiftliği, Muhsin Asıl tarafından kuruldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilen Kaz Gölü’nde 2019 yılında işletmesini kuran Asil, yaklaşık 700 mandanın yayıldığı ve içerisinde bataklık, sulak alanların bulunduğu bölgede faaliyetlerini yürütüyor.

9 Ay Otluyorlar

Çiftçi Asil, yılın 9 ayı otlayarak doğal beslenen mandaların yağlı besin değeri yüksek sütlerini işletmesinde işleyerek yoğurt ve peynir olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa’nın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük şehri olan Dubai’ye satıyor.

Süt Sağım Prosedürü

KOSGEB’in İleri Girişimci Destek Programı ile İşletme Geliştirme Destek Programı’ndan yararlanan Kazova Çiftliği, süt üreticilerinin sağım işlemini kolaylaştırmak ve sütte hijyeni arttırmak için ilçe tarım müdürlüğü ile gerçekleştirdiği proje kapsamında tüm üreticilerine eğitim programı düzenliyor. Eğitime katılan üreticilere eğitim sonunda süt sağım makineleri hibe olarak verilirken, bu sayede süt sağım prosedürü oluşturuluyor.

Soğutma Tankı

İşletme, üreticilerin karşılaştığı bir diğer sorun olan sütün muhafaza edilmesiyle ilgili de Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıyor. Yürütülen proje ile üreticilere 300 litrelik süt soğutma tankları alınarak hibe ediliyor.  Böylece sütün bozulmadan daha uzun süre korunması sağlanıyor.

Süt Verimi Arttı

İşletmenin kurulduğu yıl olan 2019 yılında, Tokat’ta bir mandanın ortalama süt verimi 2,3 litreyken, 2022’de bu rakam 4 litreye yükseldi. Düzenli aylık bir gelire sahip olmayan bölgede manda yetiştiricileri işletmeye verdikleri sütler sayesinde aylık ödeme alıyor.

Yeni İşletmeler Kuruluyor

Manda sütünün ticari değeri ve işletmenin süt alım garantisi bölgede yeni hayvancılık işletmelerinin kurulmasına da vesile oluyor. Böylece yeni iş sahaları oluşarak köylerden kentlere göçün önüne de geçiliyor.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2022