Zyrone Dynamics

Yerli ve milli imkânlarla üretilen döner kanatlı droneler, Türk savunma sanayisinin en önemli bileşeni olan haberleşme alanında kullanılacak

Yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojileri geliştiren Zyrone Dynamics, Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı IDEF 23’te İHA modellerini sergiledi. Zyrone Dynamics tarafından geliştirilen ZCOM, Hindistan’da kargo İHA olarak da görev yapacak.

İş Birliği Yaptı

İHA üreten teknoloji şirketi Zyrone Dynamics ile yazılım ve haberleşme çözümleri sunan CTech, dronelerin uzaktan kontrolüne yönelik iş birliği yaptı. Proje için Zyrone'un ZCQM dronesi ile CTech'in mobil IOT çok kanallı haberleşme teknolojisine sahip MOBIoT yazılım ve donanım altyapısı kullanıldı.

Birden çok 4,5G şebekesini, uydu ve RF link ile birleştirip kesintisiz veri ve görüntü aktarmak üzere geliştirilen MOBIoT, ZCQM'in evrensel arayüzlere sahip aviyonik mimarisiyle entegre edilerek görüntü aktarımı yanında aracı kontrol edecek sayısal iletişimin gerçekleştirilmesini sağlayacak şekilde modifiye edildi.

5G Destekli

Hava aracına entegre edilen MOBIoT, hava aracından aldığı görüntü ve telemetri verisini yüksek bant genişliği bağlantısına sahip sunuculara güvenli şekilde veri kesintisi ihtimalini minimize edecek şekilde iletti. Güvenli sunucuya gelen bu veriler, ilgili görüntü kıymetlendirme ve araç kumanda yazılımlarında gerçek zamanlıya yakın bir gecikmeyle işlendi. Bu sayede ZCQM görüş hattı bir veri bağındakine benzer performans ile ister manuel ister otonom olarak göreve gönderilebilir hale geldi. 5G altyapısını da destekleyen sistem, bu altyapının kurulu olduğu ortamlarda daha yüksek performans ile görev yapabilecek.

25 Kilograma Kadar Yük Taşıyabiliyor

ZCOM, 25 kilograma kadarki yükleri 15 kilometrelik görev yarıçapı içerisinde otonom olarak taşıyarak yükünü boşalttıktan sonra geri dönüyor. ZCOM, rakiplerine göre daha fazla görev yarıçapına ve daha küçük boyutlara sahip.

Başarının ilk Adımları

Zyrone Dynamics Eskişehir’de bir start-up olarak hayatına başladı. İşletmenin kurucu ortaklarından birisi İHA sektöründe çalışırken bazı yeni modellere ihtiyaç duyulduğunu tespit etmesi üzerine 3 ortak çalışmalara başladı ve bir platform geliştirdiler. Geliştirdikleri platformun patentini de alarak 2018 yılında şirket kurdular. Kuruluş aşamasında devlet teşviklerinden de yararlanan işletme, KOSGEB'in İleri Girişimci Destek Programı'yla kuruldu. Daha sonra Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı, İşletme Geliştirme Destek Programı ve Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı'ndan faydalandı.

2019 yılında Teknopark Ankara’ya taşınma kararı alarak başarıya giden yolun adımlarını yavaş yavaş atmaya başladı.

Yatırım Aldı

Patentini aldıkları ürün için yatırımcı arayışına giren işletme, Hindistan’daki ürün verdiği bir firma ile yatırım anlaşması yaparak yatırım aldı. Hindistan’da iyi bir pazar yakalayan Zyrone Dynamics, büyümenin kapısını aralamış oldu.

Uydu kontrolü yeteneğine sahip drone, enerji nakil hatları, baz istasyonları, petrol boru hatlarının denetimlerinin otonom yapılması ve acil müdahalesini gerektirecek senaryolar başta olmak üzere sınır, tesis güvenliği gibi görüş ötesi veri bağı gerektiren uygulamalarda benzersiz çözümler sağlayacak.

 

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2023