KOSGEB’in sanayimizin temel dinamiklerini daha dirençli ve rekabetçi hale getirmek amacıyla yürüttüğü "KOBİ'ler için Destek ve Dönüşüm" programı kapsamında dört önemli toplantı başarıyla tamamlandı. Program çerçevesinde;
28 Şubat 2025 tarihinde İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde İstanbul’da,
17 Mart 2025 tarihinde TİM merkezinde İTKİB ev sahipliğinde,
24 Mart 2025 tarihinde Kayseri Ticaret Odası ev sahipliğinde Kayseri’de,
25 Mart 2025 tarihinde Konya Sanayi Odası ev sahipliğinde Konya’da toplantılar düzenlendi.
Etkinliklerde KOSGEB’in 2024-2028 Stratejik Planı dahilinde yeni vizyonu KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu tarafından KOBİ'lerimizle paylaşıldı. Ayrıca, sahadan alınan geri bildirimler doğrultusunda desteklerini KOBİ'lerin ihtiyaçlarına yönelik kurgulayan KOSGEB’in tohumdan küresel rekabete kadar kapsayıcı destek mekanizmasının detayları aktarıldı.
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, toplantılarda yaptığı konuşmalarda KOBİ’lerin Türkiye ekonomisindeki stratejik rolüne vurgu yaparak, “Yeni destek programlarımız, işletmelerimizin bugünkü ihtiyaçlarına çözüm üretecek ve geleceğe hazırlayacak şekilde, yalın, erişilebilir, dijital ve küresel bir KOSGEB hedefiyle yeniden yapılandırılmıştır.” ifadelerini kullandı.
İbrahimcioğlu, proje bazlı destek modeline geçildiğini belirterek, sürdürülebilirlik odaklı, ölçek büyütmeyi ve küresel rekabetçiliği hedefleyen desteklerin tüm KOBİ’ler için yeni fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Destek Programlarıyla Yeni Dönem
Toplantılarda anlatılan başlıca programlar şunlardır:
Girişimci Destek Programı: Stratejik sektörlerde yeni kurulan işletmelere sürdürülebilirlik desteği sağlıyor.
İstihdamı Koruma Destek Programı: Tekstil, hazır giyim, mobilya ve deri imalatı gibi emek yoğun sektörlerde istihdamı koruyan işletmelere çalışan başına aylık 2.500 TL tutarında geri ödemesiz destek veriliyor. Destek, işletmelerin SGK prim ve vergi borçlarıyla mahsuplaşarak uygulanıyor.
Küresel Rekabetçilik Destek Programı: Ölçeğini büyütmüş, globalleşmeye hazır işletmelere 50 milyon TL üst limitli krediler sunuluyor.
Kapasite Geliştirme Destek Programı: Üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen yatırımlara 20 milyon TL’ye kadar kredi desteği sağlanıyor.
KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı: Dijital altyapılarını güçlendirmek isteyen KOBİ’lere yönderlik ediyor ve 20 milyon TL’ye kadar kredi desteği sağlıyor.
Tüm bu programlar; Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım Bankası, Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB işbirliğinde yürütülüyor.
KOSGEB olarak üretimin, istihdamın ve dönüşümün yanında yer almaya devam edeceğiz. KOBİ’lerimizin ihtiyaç duyduğu her alanda, onların yanında olmayı kararlılıkla sürdüreceğiz.