KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Aydın İnciri Afrika’da

Aydın İnciri Afrika’da

KOSGEB’den aldığı destekle Aydın'da incir işleme tesisi kuran Fatma Asena Yazar, 3 yıl içinde işlerini büyüterek ihracat yapmaya başladı. 500 bin TL’lik ciroya ulaşan girişimci, ilk ihracatını Güney Afrika’ya yaptı.

İncir üzerine çalışmayı önceleri hiç aklından geçirmeyen Gıda Mühendisi Fatma Asena Yazar, kendisini geliştirmek ve sektörde etkin bir şekilde yer almak için İspanyolca öğrenmeye karar verdi. İspanyolca kursuna başlayan ve dili kısa sürede öğrenen Yazar’ın hayatı birden değişti. Aydın’da İspanyol bir fabrikadan iş teklifi alan Fatma Asena Yazar, buraya yerleşmeye karar verdi ve çalışmaya başladı. Burada birkaç yıl çalışan Yazar, kendisine ait bir iş kurup kadın istihdamını arttırma düşüncesiyle KOSGEB desteklerini araştırmaya başladı.

KOSGEB İle Kendi İşletmesini Kurdu

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olan 34 yaşındaki Fatma Asena Yazar, Aydın'ın incir üretiminde önemli bir kent olmasından dolayı bu alanda bir tesis kurmaya karar verdi. KOSGEB'den Girişimcilik Destek Programı kapsamında 50 bin TL hibe alan kadın girişimci 2016 yılında kendi işletmesini kurdu.

İncir işleme tesisi kuran kadın girişimci, 60 kadına da istihdam ediyor. İşletme, ilk yıl 200 bin, ikinci yıl 400 bin ve 2018 yılında 500 bin TL ciroya ulaştı. 60 ton işleme kapasiteli işletme, bu yıl ilk ihracatını gerçekleştirdi. Fatma Asena Yazar, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne 3 ton ürün gönderdi.

KOSGEB'den aldığı destek dışında Kredi Garanti Fonu'ndan da 13 bin TL kredi aldığını söyleyen Yazar, "Adım adım büyüyerek devam etmeye çalışıyoruz. Erkek egemen bir sektördeyiz. Dolayısıyla insanlarla görüşürken bir kadın bu işte nasıl başarılı olur, nasıl yapar diye merak ediyorlar." dedi. 

“Kadınlar İstedikten Sonra Her Şeyi Başarabilirler”

KOSGEB Desteği ile kendi işinin patronu olan ve kadın istihdamına katkı sağlayan yazar şunları söyledi:

"İlk ihracatımızı bu yıl yaptık. Önümüzdeki dönemde üretimin tamamına yakınını ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu işte kalifiye insanlara ihtiyaç var. Dolayısıyla ben de bu şekilde sektöre katkı vereceğimi düşündüm ve bu işe girdim. Bir cesaretle yola çıktım. Kadınların kesinlikle kendi bütçelerini yaratması gerekiyor. Kadınlar emin olsunlar çok güçlü. İstedikten sonra her şeyi başarabilirler. Cesur olmak gerekiyor. Böyle bir işi yaptığım için heyecanlı ve mutluyum. Özellikle ihracat yaptığımda çok heyecanlandım. Bu benim için çok önemliydi."