KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Yerli İmkânlarla Lazerli Kesim CNC Makinesi Üretti

Yerli İmkânlarla Lazerli Kesim CNC Makinesi Üretti

 

Kocaeli’nde faaliyet gösteren Venox Teknoloji; KOSGEB, TÜBİTAK ve Ekonomi Bakanlığı desteklerinden faydalanarak lazerli CNC makine üretimi gerçekleştirdi. Tamamen yerli imkânlarla geliştirilen üç ürünü ticarileştiren işletme bu ürünlere ‘Yerli Malı Belgesi’ de aldı.

Sektöründe başarılı çalışmalara imza atan işletmenin kurucusu Ali Ergin Kara, Venox Teknoloji’nin faaliyet alanı olan lazerli CNC makine teknolojileri alanında, üniversite eğitiminin son dönemlerinden itibaren tecrübe edinmeye başladı.

Devlet Teşvikleri İle Ar-Ge Çalışmaları

Ali Ergin Kara, Venox Teknoloji’den önce bir firmada Ar-Ge müdürü olarak görev yaptığı dönemde lazerli CNC makineleri ürünleri üzerine 3 yıl boyunca Ar-Ge çalışmaları yaptı. KOSGEB, TUBİTAK ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteklerinden faydalanarak lazer makinelerinde kullanılan optomekanikler alanında mevcut ekibi ile birlikte önemli çalışmalara imza attı.

Bu çalışmalardan sonra TÜBİTAK Marmara Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde Venox Teknoloji’yi kuran Kara, Ar-Ge çalışmalarına ve faaliyetlerine Venox Teknoloji ile devam ediyor.

Türkiye’de Üretilmeyen Makineler

Öncelikli hedeflerinin ülkemizde üretimi yapılamayan makinelerin geliştirilmesi olduğuna vurgu yapan Ali Ergin Kara şu şekilde açıklamalarda bulundu:

“3 yıldır sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde ürünlerimizin elektronik ve mekanik tasarımını, imalatını ve tüm testlerini kendi bünyesinde yapabilen bir firma konumuna gelmiş bulunmaktayız. Kendi modellerimizi geliştirmekte ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Tüm bu Ar-Ge ve üretim çalışmaları neticesinde ortaya çıkan yerli tasarım ürünlerimiz hem kalite hem teknik özellikler bakımından kendine özgü nitelikleriyle bu alanda önemli bir rekabet avantajına sahiptir.

Yatırımlarımızı, vizyonumuza ve stratejik hedeflerimize uygun olarak yüksek teknolojiye yaptık. Mevcut makine parkımız sayesinde ürünümüzün her türlü tasarım ve imalatını yapabilmekte, ürün geliştirmelerini gerçekleştirebilmekteyiz. Lazer alanında ülkemizde öncü olan bir test ve analiz laboratuvarına sahibiz. Laboratuvarımızda lazer stabilite ve güç odaklama testi, dalga boyu ve odak çapı testi gibi birçok testi kendi bünyemizde gerçekleştirebiliyoruz.

Tamamen Türk mühendislerden oluşan ekibimizle yerli lazerli CNC ürünleri üretimini gerçekleştirmekteyiz. Ürünlerimizin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı yerli malı belgesi mevcuttur.”

Ar-Ge projesini tamamlayarak 3 çeşit kesme oyma ve kazma makinesinin seri üretimine geçtiklerini ifade eden işletme yetkilisi Kara, yeni model lazer makinelerinin, makinelerde kullanılan alt sistemlerin ve yazılımların Ar-Ge ve yerlileştirilme çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Kullanım Alanları

Daha önce yurt dışından ithal edilen ve şimdi yerli imkânlarla üretilen makineler her sektörde kullanım alanı bulabiliyor. Endüstrinin çoğu alanında ürün markalama veya kesim olarak kullanımı yaygın. Sektör olarak son zamanlarda tasarımcılar, hediyelik ve süs eşyası üreticileri, turistik eşya üreticileri, tekstil, reklam ve tanıtım sektöründeki üreticiler, maker lablar, okullar, teknoloji transfer ofisleri vb. alanlarda da kullanılıyor.

Faydalanılan Devlet Teşvikleri

Kuluçka döneminde alınan devlet teşvikleri;

  • Doğu Marmara Kalkınma Ajansı aracılığıyla MARKA-Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında “Lazer Kesim CNC Makineleri Ar-Ge Merkezinin Kurulumu ve İleri Teknoloji Makineler ile Ara Mamullerin Geliştirilmesi” konulu proje desteği ile Teknoloji Altyapısı kuruldu.
  • TÜBİTAK aracılığıyla 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında “Entegre Tüp Su Soğutma Sistemli ve Bölgesel Toz Emiş Filtre Üniteli 8 Metrekare İşleme Alanına Sahip Köprülü Tip 5 Eksenli CNC Lazer Kesim ve Yüzey İşleme Makinesi Prototipi” konulu proje ile yenilikçi bir lazer kesme oyma ve kazıma makinesi üretildi.
  • KOSGEB aracılığıyla Ar-Ge ve İnovasyon Programı kapsamında “Eksenel Hareket Mekanizmalı Köprülü Tip Kazıma 3D Oyma ve Kesme Lazer CNC Makinesi” farklı bir model yenilikçi Lazer Kesme ve Oyma Makinesi üretildi.
  • Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Tasarım ve Ürün Geliştirme programı kapsamında “Tasarım Merkezinin Yenilikçilik Kapasitesi Artırılarak İhracat Odaklı Katma Değerli Ürün Üretim Altyapısının Geliştirilmesi ihracat Odaklı Tasarım” konulu proje ile tasarım alanındaki giderler için kaynak yaratılarak yenilikçi tasarımlar üretildi.

 

Venox Teknoloji’nin kuruluşu ile birlikte alınan devlet teşvikleri;

  • KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programı kapsamında “1410 mm * 810 mm İşleme Alanlı, Co2-Fiber Hibrit Lazer Sistemli, Kesme, Oyma Ve Kazma İşlemleri Yapabilen CNC Makine Prototipi Geliştirilmesi” konulu proje 2019 yılı ortasına kadar 12 ay süreyle yürütülerek başarıyla tamamlandı. Yeni modelin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı.
  • Yine 2019 yılı içinde TÜBİTAK Marmara Teknopark aracılığıyla Ar-Ge projesi kapsamında “CNC Lazer Sistemleri ve CNC Sistemlerle Çalışan Gömülü ve Harici Yazılımlar” konulu proje tamamlandı. Lazer makinelerinde kullanılan yazılımların yerlileştirilmesi yapıldı.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR