KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Lavantayı El Yapımı Sabuna Dönüştürüyor

Lavantayı El Yapımı Sabuna Dönüştürüyor

Zeynep Akça, ‘Şeker Portakalı’ kitabındaki kahramandan esinlenerek kurduğu Botanicalzeze markasıyla, organik tarımla yetiştirdiği lavantaları el yapımı sabunlara dönüştürüyor

Bitkilere ve doğaya olan hayranlığından ötürü özellikle botanik sözcüğünü kullanmak isteyen Kastamonulu kadın girişimci Zeynep Akça, hem Şeker Portakalı kitabındaki ‘Zeze’ adlı kahramandan esinlenerek hem de çevresinde kendisine bu isimle hitap edilmesinden dolayı marka adını belirlerken ‘Botanicalzeze’de karar kıldığını belirtiyor.

Tohum Üretimi

Tıbbi aromatik bitkilerden elde edilen ham maddelerle çalışma isteği üzerine doğup büyüdüğü İstanbul’dan ata toprağı Kastamonu Tosya’ya taşınarak dededen kalma müstakil bahçeli evini hem depo hem de imalathaneye dönüştüren Akça, yüksek katma değere sahip birkaç bitki arasından ilk olarak lavantayı denemeye karar verdiğini anlatıyor. Organik tarım için kendi gübresini evsel atıklardan sağlayan kadın girişimci lavanta fidelerini atalık tohumlardan çimlendirerek yetiştirmeye özen gösteriyor.

KOSGEB’den Kuruluş Desteği

Yaşadığı bölgede tanınmaya başlayan ve tüketicilerin kendisinden ürün satın almak istemesi üzerine işletme kurmaya karar veren kadın girişimci Akça, KOSGEB’den almış olduğu kuruluş desteğinden yararlanarak aldığı desteği, işletmesinin açılışında yaptığı giderleri karşılamak için kullandığına dikkat çekiyor.

Ürün Yelpazesi

Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan Zeynep Akça, ürettiği lavantalardan sabun, bitki çayı, yağ ve bitki karışımları, bağışıklık güçlendiriciler, bitkisel takviyeler, saç ve cilt bakım ürünleri, kişisel bakım ürünleri, gıda ve temizlik ürünleri, yağ ve koku keseleri, oda kokuları, koku gidericiler, buhurdanlık ve tütsü karışımları üretiyor. Kişisel bakım ürünleri Akça’nın soğuk sıkım, maserasyon ve distile yöntemleriyle ürettiği tamamen saf yağlar kullanarak elde ettiği doğal yağlar, hidrosoller, karışımlar ve el yapımı sabunlardan oluşuyor. Kendi yetiştirdiği meyve ve sebzelerden gıda üretimi yapan girişimci; aynı zamanda Kastamonu yöresine özgü el yapımı kese, kuşak, lif gibi tiftik ve koyunyününden ürünler de imal ediyor.  

Demet Demet Üretiyor

15 kilo lavanta çiçeğinden 100 ml yağ ve 60 adet lavanta demeti üreten kadın girişimci aynı miktar lavantadan yaklaşık 2 kilo tohum elde ediyor. Sürgün veren lavantalara çillendirme yaparak bu yaz 186 adet lavanta fidesi üreten Akça, gerektiğinde güvenilir firmalardan ve sürekli çalıştığı kişilerden ek alımlar yapabiliyor. Zeynep Akça; gübreleme, ekim, dikim, hasat ve hasat sonrası üretim çalışmaları için bu alanda çalışanlarla iş birliği yapıyor.

Lavanta Alıcıları

Kadın girişimcinin titizlikle ürettiği ürünlere sabun ve doğal kozmetik üreticileri, güzellik ve bakım merkezi işletmecileri, masaj ve aromaterapi uzmanları, diyetisyenler, sülük tedavisi ve detoks uzmanları talep gösteriyor. Satışa sunduğu ürünlerin genel olarak şahıslar tarafından kişisel kullanım için alındığını söyleyen Akça, en çok lavantadan ürettiği ürünlerin rağbet gördüğüne dikkat çekiyor.

Yeni Satış Noktası

Ürünlerin satışını internet mağazası aracılığıyla gerçekleştiren ve perakende satış mağazası açma aşamasında olan Akça, burayı hem ürünlerin hem de fide satışının yapılacağı, lavanta dikimiyle ilgili her türlü destek ve danışmanlık hizmetinin verileceği, aynı zamanda isteğe göre dikim ekipleriyle birlikte lavanta dikimi için çalışma sağlamaya yönelik, bir nokta olarak tasarladığını anlatıyor. Sosyal medya aracılığıyla ürünlerin pazarlamasını gerçekleştiren kadın girişimci, yurt içi pazarındaki yerini aldıktan sonra hem profesyonel bir ekiple çalışmayı hem de yurt dışı pazarına açılmayı planlıyor.

Organik Lavantacılık

Yaşadığı bölgede organik üretim yapılmasını teşvik edip lavanta yetiştiriciliğini yaygınlaştırarak yeni üreticiler oluşturmak istediğini söyleyen Akça; ürettiği ham maddeyi satacağı daha fazla bağlantı kurmayı, kendi distile merkezini açmayı, tüm üretim ve aşamalarını bir kooperatif içinde geliştirmeyi amaçlıyor.