KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Namluyu Doğrultmak İçin Özel Tezgâh

Namluyu Doğrultmak İçin Özel Tezgâh

Elmalı Makina, yurt içinde ASELSAN, NUROL, KIM Technologies, NERO Endüstri ve ASFAT gibi savunma sanayi kuruluşlarına özel tasarım presler ile hizmet veriyor.

15 yıldır bu firmalara yüksek tonajlı hidrolik presler veriyor. Savunma sanayinde kullanılan tüpler, mermi üretimindeki tüpler gibi birçok alanda üretilen tüplerde firmanın yaptığı makinalar kullanılıyor.

Namlu imalatı esnasında oluşabilecek doğrusalllık problemlerinin giderilmesi, yaşanabilecek efor/işçilik kaybının ortadan kaldırılması ve hassasiyetin yükseltilmesi amaçlanarak ASELSAN Konya mühendisleri ile birlikte tasarlanan Namlu Doğrultma Presi, ASELSAN Konya için özel olarak üretildi.

1999 yılında kurulan Elmalı Makina, sac metal ürünlerin imalatı için olduğu kadar, metal tozundan plakalar ve mineral blokları için de hidrolik ve mekanik presler yapıyor. Onlarca farklı sektör için isteğe göre tek bir pres veya komple presleme hatları sağlayarak Türkiye’nin cari açığını kapatmaya yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Şu anda Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde 40 bin metrekare fabrika alanı, 20 bin metrekare kapalı alanda üretimler sürüyor.

Metal sac ürünlerin kullanıldığı, beyaz eşya imalatı, otomotiv ve yan sanayi, savunma sanayi, silah sanayi, zırh plakaları imalatı, gemi yapımı, raylı sistemler, mobilya, dekorasyon, metal ev eşyaları, inşaat sektörü, asansör, tarım makineleri, çanak anten sistemleri, petro-gaz sektörü, yalıtım, mutfak eşyaları, catering – gastro ekipmanları, karoser ve ekipmanları imalatı, hububat siloları, modüler su depoları, iş makineleri, uzay ve havacılık gibi geniş bir endüstri yelpazesine sac işlemeye ve metal tozları ile mineralleri sıkıştırmaya yönelik pres makineleri hizmet veriyor.

Yüksek teknolojili, çok eksenli CNC işleme makinelerinin yanında 2017 yılında devreye aldıkları robotlu kaynak sistemi ve yeni nesil CNC tezgâhlar ile üretim kapasitesi ve kalitesini arttırdıklarını söyleyen Elmalı Makina’nın Genel Müdürü Emrah Elmalı, sözlerine şu şekilde devam etti:

Yatırım İhtiyaçlarını Tek Elden Karşılıyoruz

Özel çözüm makineler ile tercih edilen bir marka haline gelmeyi başardık. Elmalı Makina, piyasadaki benzer firmalardan farklı olarak hem mekanik hem de hidrolik presler üretimi yapıyor olmanın avantajı ile sac işleme alanında yatırım yapmak isteyen firmaların tüm ihtiyaçlarını tek elden karşılamanın başarısını yaşıyor. Standart presler yanında, müşterilerinin ihtiyacına göre özel üretim de yapan firma yüksek hassasiyetli makineler konusunda dünyanın en gelişmiş firmaları ile yarışabilir hale geldi.

100’den Fazla Ülkeye İhracat

Hidrolik ve mekanik pres makinesini 100’den fazla ülkeye ihracını yapan Elmalı Makina’nın bu makineleri otomotiv, kamyon, otobüs, iş makineleri imalatı, tarım makineleri imalatı, gemi imalatı, inşaat, dekorasyon, ev eşyaları, beyaz eşya, madencilik ve altyapı sanayileri yanında haberleşme, uzay, havacılık ve savunma sanayi gibi stratejik öneme sahip sanayi dallarında sac işlemeden, SMC, kompozit şekillendirmeye kadar çok çeşitli üretim faaliyetlerinde kullanıyor.

Firma 2022 yılı itibariyle; ABD, Almanya, Portekiz, İspanya, İsrail, Azerbaycan, Polonya, Ukrayna, Romanya, Fas, Kırgızistan, Lübnan, Macaristan, Kazakistan, Slovakya, Bahreyn ve İsviçre başta olmak üzere 100’den fazla ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdi.

2023 Hedeflerine Emin Adımlarla İlerliyoruz

Ürettiğimiz presleri kullananlar arasında yerli ve milli savunma sanayisinde hizmet eden firmalar var. Bunun yanında Boeing uçak motorlarına parça yapan firmalar da var. Türkiye için yeni bir teknoloji olan hidroforming pres üretimi konusunda, Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü iş birliği ve TÜBİTAK desteği ile çalışmalar yapılıyor. Türkiye’nin ilk hidroforming pres üreticisi olma yolunda ticarileştirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Metal sacın olduğu her sektöre, ürün ve üretim yöntemlerine uygun tasarlanmış makineler ile hizmet vererek önceki yıl teslim edilen 2 bin tonluk hidrolik presten sonra bu yıl 2 bin 500 ton presleme kapasiteli presin üretimini tamamladık. Ülkemiz ekonomisinin döviz ihtiyacını dikkate alarak üretim olmazsa ihracatın da olmayacağını, istikrar da olmayacağını görüyoruz. Üretimsiz ve ihracatsız bir ekonomi, ticaret ve hizmet sektörü ile gelişemez. Biz Elmalı Makina olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması doğrultusunda üzerimize düşeni yapmak için çalışıyoruz.

Öte yandan Kasım ayında Almanya’da BlechExpo, ABD’de FabTech fuarlarına katıldıkları bilgisini veren Emrah Elmalı, Türkiye’de yapılan mekanik presler ile hidrolik presleri en iyi şekilde tanıttıklarını söyledi.

Büyüme Serüveninde KOSGEB

Elmalı Makina, üretirken aynı zamanda büyümeyi KOSGEB’le yapıyor. Endüstriyel Uygulama Destek Programı, KOBİGEL- KOBİ Gelişim Destek Programı, Genel Destek Programları ve İşletme Geliştirme Destek Programı başarı ile tamamlayarak üretim aşamasında büyük ivme kazandı.

Aktif olarak devam eden “İhracatta Yeni Pazarların Oluşturulması” projesi ile Yurt Dışı Pazar Destek Programı’ndan yararlanmaya devam ediyor. Proje ile mevcut ihracat faaliyetlerini ve firmanın döviz girdisini arttırma imkânı elde ediyor.