Dikkat ediniz: Program bilgilendirme sayfasındaki destek tutarı (125.000 TL / personel), 1 Temmuz 2022’de ilan edilen dördüncü başvuru dönemi yararlanıcıları için geçerlidir. 2021 Aralık – 2022 Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi)  başvurusu onaylanan işletmeler için destek tutarı 100.000 TL / personel olarak uygulanmaya devam edilecektir.

 

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BAŞVURU KRİTERLERİ:

Program aşağıdaki iki destek bileşeninden oluşmaktadır:

Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

İki bileşenden yalnızca birine başvuru yapılabilecektir.

2021 Mayıs - Eylül başvuru dönemleri (birinci ve ikinci başvuru dönemleri), yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecektir. 2021 Aralık – 2022 Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi)  başvurusu onaylanan işletmeler ise, 2022 Temmuz ayında ilan edilen dördüncü başvuru dönemine başvuramayacak ancak üçüncü başvuru döneminde taahhüt ettikleri yeni personel istihdamını gerçekleştirirlerse, üçüncü başvuru döneminin ötelenmiş ödeme talep takvimi kapsamında ödeme talebi yapabileceklerdir.  

 

Aşağıdaki mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB Veritabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla başvuru yapabilecektir:

Ölçek kriteri:

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.

Sektör kriteri:

Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecektir. Program Kapsamındaki Sektörler Tablosu www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır. Listeyi indirmek için TIKLAYINIZ.   (PDF olarak indirmek için tıklayınız: NACE ikili kodlar , NACE altılı kodlar)

2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri:

Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı mali kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan ve İkinci Bileşene başvuran yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.


Sadece İkinci Bileşen için; yenilikçi genç MKİ olma kriteri:

 2017 ve sonrasında kurulmuş olup desteğe başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilecektir:

-  Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.

- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.

- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.

- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler

 

Aşağıdaki belirtilen işletmeler başvuruda bulunamayacaktır:


- Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır. 

- İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vergi – SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olmaları gerekecektir.

 
Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

 
- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda (2022 Haziran) MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilanından önceki aydan itibaren son 3 yıl (2022 Haziran – 2019 Haziran) içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

- Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

- 2021 Aralık – 2022 Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi) bu program kapsamında herhangi bir işletmede istihdam edilen personeller, 2022 Temmuz ayında ilan edilen dördüncü başvuru dönemi kapsamında herhangi bir MKİ’de istihdam edilemez.

 

Not: İşletme sahibi, ortakları ve bunların eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu destek kapsamında istihdam edilemez. Destekten yararlanmak için işletmenin ya da işletme ortaklarının ortağı olduğu işletmelerden personel kaydırılması şeklindeki muvazaalı işlemlerin tespiti halinde destek ödenmez. Bu iki durumun sonradan tespiti halinde ise, verilen destek faizi ile iade alınır.   

Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda (2022 Haziran) işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Personelin başvurudan ya da geçici / kesin onaydan sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez. 

DESTEK TÜRÜ VE LİMİTLERİ:

MKİ’lerden başvuru sırasında alınan taahhütnamedeki “geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza etme”, “yeni personelin istihdam etme” ve “desteği 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeme” taahhütlerine istinaden “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.    

Destek tutarı:

Yeni istihdam edilecek her bir personel için 125.000 TL geri ödemeli destek verilecektir.  İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 135.000 TL olacaktır. 

İşletme sahipliği veya kadın personel istihdamı ile ilgili ek ödeme sadece bu durumlardan biri için yapılacaktır. 

Destek kapsamında istihdam edilebilecek azami personel sayısı:

Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.

 

Ölçeğe göre asgari ve azami destek tutarları*

Mikro (en fazla 2 personel)

Küçük (en fazla 5 personel)

125.000 TL** / personel

125.000 TL (min.)

250.000 TL (maks.)

125.000 TL (min.)

625.000 TL (maks.)

*: İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek personel başına 135.000 TL olacaktır.

**: Başvuru Formunda MKİ’nin uygun gider türlerindeki tahmini harcama tutarı düşükse, düşük olan tutar esas alınacaktır.

 

Destek kapsamındaki uygun giderler:

MKİ’lere, aşağıda belirtilen aylık düzenli giderleri karşılayabilmeleri için geri ödemeli işletme sermayesi desteği ödenir.

- Personel giderleri

- İşyeri kirası

- Düzenli işletim giderleri (elektrik, ürün / hizmet üretimi ve tesis işletimine ilişkin doğal gaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, sanayi bölgesi / sitelerine ödenen atık toplama giderleri)

- Malzeme giderleri (Destek başvurusundan önce üretim için tedarikçilerle siparişe bağlanmış hammadde veya sarf niteliğindeki üretim malzemesi giderleri)


İkinci bileşen yararlanıcıları için ilave uygun gider: 

- Teknolojik faaliyet giderleri (patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri)


Destek ödemesi talep edilen tarihten önceki aydan başlamak üzere 12 aylık süre içinde gerçekleşmesi öngörülen uygun giderlerin toplam tahmini tutarı Başvuru Formunda belirtilir.

 

DESTEK ÖDEMESİ ALMA ŞARTLARI:

- KOSGEB Veritabanında kayıtlı, bilgileri güncel ve faal olma şartı:  MKİ; KOSGEB Veritabanına kayıtlı ve KOBİ Beyannamesi güncel, program kapsamındaki sektörlerde faal olan bir işletme olmalıdır.

- Program başvurusu yapılmış ve geçici onay almış olma şartı: MKİ; www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanan Başvuru ve Uygulama İşlemleri Takvimindeki süre içinde KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden online olarak Program Başvuru Formunu ve Destek Taahhütnamesini doldurmalı / onaylamalıdır. Bütçe imkanları dahilinde başvuru sırasına göre başvurulara KOSGEB tarafından geçici onay verilecek ve KBS üzerinden geçici onay bildirimi yapılacaktır.

- Şartlara uygun yeni personeli istihdam etmiş ve ödeme talebi başvurusu yapmış olma şartı: KBS üzerinden geçici onay bildirimi alan MKİ;  aynı takvimde belirtilen son tarihe kadar şartlara uygun personeli istihdam etmeli ve KBS üzerinden online olarak Ödeme Talep Formu doldurmalı / onaylamalıdır. Kesin başvuru ve destek ödeme onayı, başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması, şartlara uygun personelin istihdam edilmesi ve MKİ’nin yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirme yapılmamış vergi – SGK borcu olmaması şartıyla verilecektir. MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre, bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.  

İstihdam taahhütlerinin kontrolünde SGK kayıtları esas alınacaktır.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2022